„Já totiž Julu za to, jaký byl nejen herec, ale především člověk, doslova milovala,“ vysvětlila Jana. „Když jsem se dozvěděla, že Jula zemřel, nevěřila jsem. Byla to pro mě taková zpráva, jako kdyby mi někdo řekl, že se zbortil Karlův most,“ řekla včera Blesku Šulcová  a zavzpomínala na natáčení dnes už třicet let starého filmu a Satinského.

Ticho bude!

„Byl z nás herců jediný, kdo neměl děti. A jednou už toho měl fakt dost a zařval: Ticho bude! A ty Kačenko, zmlkni především. A neboj, v roce 2014 si tě vezmu za ženu. Kačenka odpověděla: Tebe nechci, jsi starý a tlustý. A on: Ale budu zámožný a o ruku tě přijedu požádat helikoptérou,“ rozpovídala se Jana. „Kačenka se tenkrát zamyslela a potom se July zeptala: Nechceš přinést sušenky? A Július mně potom povídá: Jano, podívej, to děvče v pěti letech má rozum jako dospělá ženská.“

Místo Matýska pes

Z celého filmu byla pro Janu prý nejdojemnější scéna, jak stojí před domem, malého Matýska má v náručí, a Satinský myslíc, že Matese v proutěném koši odvážejí stěhováci, běží za autem. „Tu scénu miluju. Tím spíš, že se točila tehdy tady před mým domem,“ říká Šulcová a pokouší se pro Blesk napodobit tuto scénu. Místo Matýska má ale v náručí fenku Adinu. „Režisérce Marii Poledňákové se tehdy náš dům moc líbil nejen zvenčí, ale i jak byl zařízen. Tak jeho interiér přenesla do ateliérů. Jen dlaždice vyměnila za koberec a starožitný nábytek za repliky. Dokonce i akvárko dala do koupelny, tak jak jsme to s Oldou Víznerem měli u nás doma,“ prozrazuje Šulcová.

Šaty do roztrhání

„Jo, to byla krásná doba, když jsme točili tenhle film. Moc ráda na to vzpomínám. A na Julu obzvlášť. Byl to člověk, kterého stačilo jen potkat, a měli jste dobrou náladu po celý den,“ komentuje Jana a prozrazuje ještě jeden zážitek se Satinským.

„To jsme letěli do Bratislavy. Na letišti v Ruzyni jsme museli být už v pět ráno. Jula dorazil celý nedospalý, měl na sobě ten oblek z filmu S tebou mě baví svět. On totiž, když si něco oblíbil, tak to nosil, dokud se to nerozsypalo. No a v ruce měl igelitku. Ptám se ho: Co to je? A on, že dárek pro ženu, neboť má narozeniny,“ vypráví Jana.

Latexový Satinský

Dárek ale neprošel bezpečnostní kontrolou. „Poprvé se jim to nezdálo, tak tašku prosvěcovali podruhé, potřetí, popáté a já nevím kolikrát ještě. Potom Julovi řekli, ať to z té igelitky vyndá. A já pochopila. Byla to jeho latexová hlava a oni si mysleli, že je to hlava mrtvoly,“ směje se Šulcová a dodává: „Já jsem Julu prostě milovala.“

Fotogalerie
8 fotografií