Když bylo Heleně Vondráčkové dvacet let, dostala nabídku zahrát si princeznu v pohádce Šíleně smutná princezna. Ani náhodou ovšem tehdy nemohla tušit, jaký ohlas bude tato pohádka mít a že se z ní nakonec stane především o Vánocích jeden z největších televizních evergreenů.

Ta naše Šíleně smutná princezna byla, pravda, jiná, ale dodnes dostávám od dětí obdivné a krásné dopisy, ve kterých mne oslovují princezno. S Vaškem Neckářem jsme se vyřádili, jak se patří. Vzpomínám na krásné chvíle a laskavá slova Josefa Kemra a na svého pohádkového tatínka Bohuše Záhorského. Dodnes si stále připomínám náruč své chůvy Stelly Zázvorkové,“ vzpomínala Helena na natáčení.

Helena po letech přiznala, že postavu pohádkové princezny tehdy přijala s radostí, byla to její vysněná role, ale už během prvních natáčecích dnů byla trochu zklamaná.

Překvapila ji moderní mluva, kterou používali v pohádce ale třeba i ta sukně, kterou měla ve své první scéně odehrávající se v královské zahradě vykasanou až ke kolenům. Copak takhle vypadá opravdová princezna? Ale prý to byl jen první dojem, kterému se pak – když uviděla celý film – jen zasmála.

Na hudební pohádku Šíleně smutná princezna se můžete podívat přímo na Štedrý den odpoledne.

Fotogalerie
4 fotografie