Když se řekne jméno Jiří Kodet, většině diváků hned naskočí film Pelíšky. Herec v nich představoval mrzoutského panovačného otce, který nenávidí komunistický režim. Nikdo by tu roli nezahrál lépe než právě on.

Málokdo ale ví, že měl hrát i jiné slavné filmové postavy. Byl například vybrán jako představitel titulní role do parodie Limonádový Joe.

Matka vše zhatila

Nebýt jeho matky, herečky Jiřiny Steimarové, pil by na plátně kolaloku Kodet a ne Fiala. Došla prý za režisérem Oldřichem Lipským i scenáristou Jiřím Brdečkou a suverénně jim řekla, ať jejímu synovi tu roli nedávají, protože se na ni nehodí!

„Přitom Jirka se už učil scénář, měl přiděleného koně, ušitý kostým, díval se na filmy s Johnem Waynem a moc se těšil,“ vzpomíná v knize Ty a já na miskách vah k hercovým nedožitým 75. narozeninám vdova Soňa Kodetová. „Byl by to dobrý start pro něj i pro další filmy,“ míní Kodetová.

Ani Adéla nevyšla

Po letech stejný scenárista Brdečka chystal komedii Adéla ještě nevečeřela. „Řekl, že tam má pro Jirku daleko lepší roli, než byla ta v Limonádníkovi. Měl hrát Nicka Cartera,“ prozradila vdova. „Jirka už dokonce začal zkoušet s panem Hrušínským, ale pak dostal dopis z Barrandova, že s ním nepočítají!“

O obě role Kodet hodně stál a nedostal je. Jiné dostal, ale nelíbily se mu a nevzal je. „Byly doby, kdy jsme doslova živořili. Dodnes myslím, že kdyby Jirka dostal příležitost natočit ty dva zmiňované filmy, mohl udělat řadu filmů srovnatelných s Pelíšky,“ je přesvědčená Kodetová. Kinematografie slavného herce, šlechtice mezi kolegy, tak zůstala trochu ošizená.

Fotogalerie
4 fotografie