„Když jsem se dozvěděl, že mám rakovinu a že zřejmě přijdu o hlas, přemýšlel jsem o sebevraždě. Nakonec jsem ale rád, že jsem to neudělal,“ popisuje Fišer. Možná i díky Vinnetouovi.

Poprvé Fišer propůjčil náčelníkovi Apačů hlas před 50 lety v první fi lmové mayovce - Pokladu na Stříbrném jezeře. S Vinnetouem, Pierre Bricem (83), se herec potom sešel celkem třikrát. „Naposledy jsem už nemohl mluvit. On tehdy jemně poznamenal, že to nevadí. Řekl mi: My spolu přece vůbec nemusíme komunikovat hlasem, my si rozumíme srdcem,“ říká Fišer s tím, že mu Brice tehdy tím, co řekl, moc pomohl.

Bumerang

Fišerovi prý Vinnetou zásadně změnil život. „Tak jako Pierrovi. Jedna role a vydržela mu padesát roků. Ať se snažil, jak se snažil uspět v jiných postavách, nedařilo se. Já byl na tom podobně. Tolik slavných herců jsem nadaboval, ale marně. Vinnetou mě přímo pronásledoval. Vrací se mi dodnes jako bumerang,“ potvrzuje herec a s úsměvem vzpomíná, že za dabing Pokladu dostal 500 korun.

„Náčelník Apačů toho moc nenamluvil. Daboval jsem pouhé čtyři hodiny,“ podotýká. Brice jeho dabing ale nikdy neslyšel. „Říkal mi ale, že mu je jasné, že je to kvalitní.“ Výmysly Fišera by prý ale moc zajímalo, co by Brice řekl jeho indiánským replikám. „Film se daboval z němčiny. »Indiánsky« nikdo neuměl, tak mnoho replik jsou moje výmysly. Chtěl jsem, aby to bylo zábavnější,“ vysvětluje Fišer, který by si s Bricem ještě moc rád podal ruku.

Fotogalerie
7 fotografií