„Jsem zmrzlá a moje slzy též. Jedu domů a celou noc se mi o něm zdá. Ležím s ním v rakvi, milujem se,“ popisuje Obermannová své morbidní představy v knížce nazvané Panoptikum české.

Kopání do mrtvoly

Spisovatelka si v ní vyřizuje účty s lidmi, kteří ji svými reakcemi na Tajnou knihu zklamali. Obouvá se i do zesnulého Havla. Píše o něm, že byl srab a pod pantoflem své ženy Dagmar.

Lidem kolem bývalého prezidenta vyčítá, že ji loni zatratili. Spisovatelka trvá na tom, že Havel byl jejím intimním přítelem a že souhlasil s vydáním knihy o jejich sexuálních hrátkách.

„Kniha je o mně. O tom, jaký dopad na mě mělo vydání Tajné knihy, čím jsem si musela projít. Je o naší společnosti, která je pokrytecká a prolhaná,“ míní Obermannová.

Reakce okolí

„Paní Obermannová je exhibicionistka, která ztrácí úctu před smrtí. Nechci se už k ní vůbec vyjadřovat. Čtenáři si dost dobře budou umět udělat úsudek sami,“ řekl Blesku Ladislav Špaček, který 10 let pracoval jako Havlův mluvčí.

Ukázky z Panoptika

Do naší rakve se dívá Zrůdička a zapisuje si. „Což jasně dokazuje, že zhrzená milenka se mstí, vidíte?“ ukazuje na mě Zrůdička lidem z fronty, celému národu, fotografuje nás a její hlas i cvakání fotoaparátu mají v kostele dlouhou ozvěnu přecházející v lamentaci. /…/ Načež se tu objeví Veleduch Rejžek a zapálí mě sirkou. Nejdříve nehořím, ale na třetí pokus chytnu.“

● ● ● ● ●

„Kašlu víc. Největší Čech také a poslední, co mě napadá, je, že jsem to od něj chytla. Ten kašel mě probudí. Posadím se na posteli, kašlu víc a víc, skutečně se dusím a vůbec nic nechápu. Kde jsem?“

Fotogalerie
10 fotografií