Eva Pilarová, rozená Bojanovská, pochází z Brna, z profesně stmelené rodiny. Tatínek byl krejčím a matka švadlenou. Kdoví po kom zdědila to, čemu se o pár let později začalo říkat »zlato v hrdle«.

Hlas

Jako jediná zpěvačka u nás má vynikající soprán o tříoktávovém rozsahu. Kromě toho jí hodně pomohlo studium operního zpěvu na brněnské JAMU, má dokonalou pěveckou techniku a se svým hlasem dokáže běžně to, čemu znalci obdivně říkají hlasová ekvilibristika. To všechno použila jak ve svých začátcích v Semaforu nebo Rokoku, ale i na volné noze, kde je od roku 1965.

Křivda

I když to zřejmě nezamýšleli, oba manželé Evy Pilarové – Pilar i Mayer– ji pořádně poškodili. Emigrovali, Pilar do Německa, Mayer do Kanady. „Ze mě se rázem stala, jak říkali představitelé tehdejší- Foto archiv Evy Pilarové ho režimu, nevýjezdová osoba,“ vzpomíná Eva Pilarová. Jen tak tak jí umožnili zpívat v socialistických státech, a proto zůstala počátkem 70. let ve stínu Vondráčkové, Urbánkové nebo Zagorové.

Hněvat se ale nejen na ně, ale ani na jiné lidi z branže nezačala. Možná si byla trochu vědoma, že její hlasový fond poškozuje kouření, do svých padesáti let »spálila« i dvacet cigaret denně. Její temně zastřený hlas ji dodnes řadí k vynikajícím jazzovým a swingovým zpěvačkám.

Dnes

Po roce 1989 Eva Pilarová zpívat nepřestala. Napsala ale také dvě autobiografické knihy, Vzpomínání a Potkala jsem léčitele a rovněž pět kuchařek. Její vášní je fotografování, má za sebou už několik výstav. Vystupuje už většinou příležitostně, a i když pořídila několik nových nahrávek, popularity a obliby těch z přelomu 60. a 70. let nedosáhly. Ta i pozdější desetiletí byla skutečně zlatá léta zpěvačky se zlatým hlasem, který dodnes neoddiskutovatelně patří k jedněm z nejlepších u nás.

MANŽEL Č. 1: MILAN PILAR

Byl hudebníkem, kontrabasistou a byl o pět let starší. Seznámili jsme se na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Byl Pražák, rozhodl se, že poslední ročník zakončí v Praze, kde si na studia přivydělával v Divadle Semafor. Byl to právě on, kdo mě přivedl do Semaforu se slovy: „Tak tady máte tu zpěvačku z Brna, jak jsem vám slíbil.“ Před mým nástupem do divadla jsme se vzali, po dvou letech se nám narodil syn. Když mu byly tři měsíce, taťka nám emigroval do tehdejšího Západního Německa. Neměli jsme neshody, ale nesnášel, když o něm třeba v novinách napsali: Vynikající sólo na kontrabas zahrál Milan Pilar, manžel zpěvačky Evy Pilarové. Jeho emigrací jsem se stala tzv. nevýjezdnou, rozvod proběhl na dálku.

MANŽEL Č. 2: JAROMÍR MAYER

Už ani nevím, kde jsme se viděli poprvé. Přesto, že měl spoustu hitů, nikdy nepatřil vyloženě k pěvecké špičce. Těžce nesl, když třeba někdo prohlásil »jdeme k Pilarům« nikoliv k Mayerům. A vadilo mu, že mám na jevišti znatelně větší potlesk než on. Vzali jsme se s velkou slávou v Pařiži a za dva roky jsme se v tichosti rozvedli v Dejvicích.

MANŽEL Č. 3: JAN KOLOMAZNÍK

Jeho, bývalého tanečníka, jsem poznala v Praze v Alhambře v době, kdy Alhambra byla ještě divadlo. Kamarádili jsme spolu, a když jsem dostala těžkou angínu, nabídl se, že mi bude venčit pejska a nakoupí. Jakmile jsem se probrala z horeček, zjistila jsem, že mám v koupelně dva kartáčky na zuby a že tam Kolomazník bydlí. Měl smysl pro pořádek, požádal mě o ruku, a protože byl rozumný, nikdy nežárlil na moji práci a vše kolem. Po mých předešlých manželských »dvouletkách « jsme spolu bez tří měsíců 28 let.

Fotogalerie
10 fotografií