Celý národ s napětím sleduje každé pondělí radu Vacátka, jak v seriálu Hříšní lidé města pražského řeší jeden případ za druhým.

O geniálním Marvanovi už byly popsány stohy papíru, ale až teď se vynořily nové otazníky nad záhadnou smrtí hercovy tehdejší milenky a matky jediného dítěte, dcery Aleny.

„Byla to vražda,“ je dnes přesvědčena mladší sestra zavražděné Eva Viktorová. Poukazuje na to, že případ nebyl řádně prošetřen a že Alena neměla sebemenší důvod se zabít.

Šaty

Policie případ uzavřela jako sebevraždu, ale sestra zesnulé si je jistá, že ji někdo zabil a v bytě pustil plyn, aby to vypadalo jako sebevražda.

Tehdy, v prosinci roku 1961 se Aleně Jančaříkové (34) dostalo cti, aby na naší přední scéně přivítala hosty z polského Národního divadla. Velmi se těšila a připravovala si šaty. Byla to pro ni velká příležitost, protože jí byla v souvislosti s návštěvou přislíbena velká role v Národním divadle.

Řidič

Tehdy ráno pro ni přijel vůz, přesně podle domluvy. Řidič chvíli čekal, pak zvonil, a když se nikde nic nepohnulo, zase odjel. Oznámil to v divadle a řediteli to bylo divné. Tak k ní domů poslal několik kolegů s tím, že se do bytu prostě dostat musí. Vyrazili dveře a našli ji mrtvou.

Rozvod

Jaroslav Marvan v té době patřil k nejobsazovanějším filmovým hercům. Jeho život se ale potácel mezi dvěma ženami. Manželkou Marií (neměli děti) a milenkou Alenou.

S Alenou se seznámil v Národním divadle v roce 1955. Kvůli Marvanovi se zřejmě rozvedla, ačkoliv měla s tehdejším mužem dva syny.

Dítě

Jako rada Vacátko dnes řeší Jaroslav Marvan na televizních obrazovkách jeden případ za druhým, ale tohle vyřešit nedokázal. Když s ním Alena otěhotněla, hercovi příbuzní a známí ji přesvědčovali, aby si dítě nechala vzít, protože by tak vyšla najevo její známost se slavným hercem. Prý by to poškodilo jeho pověst.

Ani po narození Alenky se Marvan neuměl rozhodnout, a žil tak dva životy ve dvou domácnostech. Určitě to bylo těžké rozhodování. Alena byla krásná, elegantní, měla charisma.

Smrt

Jeho stárnoucí manželka mu sice byla oporou, výborně vařila, ale herec chytil druhou mízu. Po smrti Aleny Jančaříkové vychovávala Alenka a její dva bratry babička a sestra jejich matky.

Jaroslav Marvan svou dceru pravidelně navštěvoval, ale ani jednou prý nezmínil možnost přijmout ji za vlastní.

Všichni tři vystudovali vysokou školu, z Tomáše je dnes režisér, z Petra moderátor, Alenka je učitelka.

Kde všude Marvan zazářil

Prstýnek (1945)
Poslední mohykán (1947)
Dovolená s Andělem (1952)
Anděl na horách (1955)
Král Šumavy (1959)
Hříšní lidé města pražského (1968)
Pěnička a Paraplíčko (1970)
Noc na Karlštejně (1973)

Fotogalerie
6 fotografií