Vedoucí Centra asistované reprodukce v porodnici U Apolináře Karel Řežábek tehdy skladateli dovolil, že »děti« ke zmrazení přiveze z domova.

Karel Svoboda tedy nemusel podstupovat onu nepříjemnou a neosobní procenduru jako ostatní zájemci, kteří »odevzdají« sperma v komůrce v nemocnici.

Skladatelovy spermie přivezla do porodnice U Apolináře jeho žena. Tam byly zmrazeny.

„V laboratorních podmínkách se vajíčka oplodní spermií a embryo se potom okamžitě přenese do dělohy,“ vysvětluje porodník Svobodových dětí, docent Calda. Takové zákroky byly provedeny celkem tři. První pokus nevyšel. K dispozici byla naštěstí další zmrazená embrya. To poslední se po víc než dvou letech snažení a doufání uchytilo. (Výše uvedené údaje čerpal Blesk z knihy Téma na román).

Co se stane se zbylými spermiemi?

„Spermie se zmrazí v tekutém dusíku a vydrží v něm až tři sta let,“ řekl Nedělnímu Blesku MUDr. Milan Mrázek. Bez zmrazení prý přežijí spermie přibližně tři dny.

Nedělní Blesk kontaktoval skladatelovu ženu, s níž se mu na třetí pokus při umělém oplodnění narodil syn. „Nebudu vám k tomu nic říkat. Můj muž zemřel již před šesti lety,“ řekla včera Nedělnímu Blesku Svobodova tehdejší žena.

Skladatelův syn z prvního manželství Petr Svoboda včera Nedělnímu Blesku řekl: „Nechtěl bych tuto záležitost komentovat.“ Karel Svoboda se v roce 2007 zastřelil na zahradě své vily Jevanech.

Co na to zákon?

Po smrti dárce nárok na užití jeho spermatu trvá, pokud má žena jeho písemný souhlas ověřený notářem. MUDr. Mrázek uvádí, že zná jediný případ ženy, která sperma vysoudila, aniž by měla souhlas.

Fotogalerie
7 fotografií