Pohřeb se konal ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze. Herečka trpěla několik let maniodepresivní psychózou, ke které se přidalo několik dalších onemocnění. Nakonec těžkým nemocem podlehla. Manžel Josef nese ztrátu své družky velmi těžce. 

Kromě něj a nejbližší rodiny dorazila na pohřeb i řada kolegů a známých herců. Například Jiřina Bohdalová, Jiří Klem, Miriam Kantorková, Aťka Janoušková, Svatopluk Matyáš, Yveta Simonová, Václav Hybš nebo Jiří Klem, který měl na starost smuteční proslov. „Bylas výřečná, většinou jsi nás nepustila ke slovu. Ani navíš, jak jsem smutný, že mi dneska do řeči neskáčeš,“ řekl Klapka. Do Strašnic dorazilo přes 150 smutečních hostů.

Nejdojemnějším okamžikem bylo pro pozůstalé zaznění písně "S láskou", kterou spolu před 15 lety nazpívali. Při slovech sbohem lásko většina neudržela slzy.

Fotogalerie
16 fotografií

Klepáčová působila 34 let v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého na Smíchově, v dnešním Švandově divadle. Věnovala se také dabingu. Její nejznámější filmovou rolí byla postava Káči v adaptaci Drdovy pohádkové divadelní hry Hrátky s čertem režiséra Josefa Macha.

Eva Klepáčová zahájila svou hereckou kariéru v polovině 50. let v Severočeském divadle v Liberci, poté se v roce 1957 stala členkou Realistického divadla Zdeňka Nejedlého, v němž působila s hercem a dabérem Dalimilem Klapkou. "Byla to nádherná dívka a vynikající herečka, která byla nejen Káčou v Hrátkách s čertem nebo Slečnou od vody ve filmu, ale také vynikající divadelní herečkou. Hráli jsme spolu třeba Helenu a Demétria ve Snu noci svatojánské," řekl Klapka.

Právě během svého čtyřiatřicetiletého angažmá ve smíchovském divadle ztvárnila mnoho postav různých typů a všech věkových kategorií; od něžných dívek (Sen noci svatojánské), přes výřečné a jadrné hrdinky (Strakonický dudák či Bratři Karamazovi), šlechtičny (Don Carlos) až po starší ženy (Hodina mezi psem a vlkem či Maryša).

Filmová kariéra vyvrcholila v roce 1956 ústřední postavou kurážné Káči v Hrátkách s čertem. Představila se také v rolí sanitářky Vlasty z Kachyňova válečného dramatu Tenkrát o vánocích a dělnice Heleny Pokorné z komedie Bořivoje Zemana Slečna od vody. V 60. letech se na filmovém plátně téměř neobjevila, k drobnějším rolím se vrátila v 80. a 90. letech, například ve filmech Kolja a Jak básníkům chutná život. V roce 2001 naposledy hrála v rodinné komedii Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

Eva Klepáčová se často uplatňovala v dabingu, v roce 2007 jí za dlouholetou práci udělilo prezidium herecké asociace cenu za celoživotní mistrovství v tomto oboru. Mezi její nejznámější dabované postavy patří Nastěnka z ruské filmové pohádky Mrazík.

V začátcích televizního vysílání vystupovala i jako konferenciérka. Za normalizace ji však postihl zákaz působení v televizi i v rozhlase. Točila proto anonymně reklamy a komentáře k naučným filmům, později učila herectví na pražské konzervatoři. S manželem Josefem Zímou napsala vzpomínkovou knihu Princ a Káča, která vyšla v roce 2001.