Dabing byl vedle divadla jedna z hlavních Fišerových disciplín. A taky zdroj obživy, vítané přilepšení k důchodu. Jedním nezbytným rozhodnutím bylo ale po všem. Jeho život dostal úplně jiný směr. Když slyšel herec verdikt o vyjmutí hlasivek, bránil se. Byla to pro něj velká rána.

Mluví za něj štětec

„Postupně mi doktoři vysvětlili, že mi jde o život,“ vzpomíná Fišer. „Bylo to děsné, rozřízli mi krk od ucha k uchu. Nebylo jiné cesty,“ vzpomíná na strašné chvíle herec. „Po té operaci jsem ještě hrál v divadle, jako by se nic nestalo. Teď už mě zmáhá stáří,“ upozorňuje herec s tím, že naučit se břichomluvectví bylo sice pekelně těžké, on to ale zvládl poměrně rychle. „Je to moc náročné a člověk se rychle unaví, používám raději tu mašinku,“ svěřil Fišer.

Kdysi moc rád debužíroval, teď po operaci je ale právě jídlo jeho největším nepřítelem. Hodně zhubl. „Nemám sliny, nejde mi polykat, musím to mít všechno předžvejkané,“ říká značně otráveně herec a dodává, že ani alkohol mu pan doktor napřed neschválil. „Teprve teď při poslední kontrole mi řekl, že pokud chci, tak ať si dám pivo,“ svěřil se Fišer.

Už se trochu naučil se svými handicapy existovat. Ví, že tady už dávno nemusel být. „Ty problémy s jídlem a tak, to jsou všechno jenom prkotiny, důležité je, že žiju,“ zdůrazňuje honem Fišer. Čas si nyní krátí malováním, k němu hlas nepotřebuje, štětec mluví za něj.

Rakovina hrtanu: Kdo ji také měl

Z českých umělců například Jan Werich, který když se tu zprávu dozvěděl, měl sebevražedné úmysly. Ze světových hvězd to je Michael Douglas, který, jak se zdá, se z ní dostal. Oba umělci měli jedno společné — ačkoliv jim lékaři přísně zakázali kouřit, nemohli svůj zlozvyk překonat a oba kouřili dál.

Fotogalerie
5 fotografií