Dnes je tomu přesně 14 dnů, kdy byl charismatický Dracula připoután na lůžko JIP pražské Nemocnice Na Bulovce. Stále je napojen na přístrojích a i stravu mu podávají nitrožilně. „Dnes jsem po vizitě mluvil s ošetřujícím lékařem. Zítra ráno Danovi zkusí dát už kousek rohlíku. Uvidíme, jak se s tím jeho organismus vyrovná,“ pokračoval Svoboda.

Hůlka kvůli přístrojům stále není mobilní. Pokrok už ale trošičku nastal. Doposud byl závislý na cévkování a míse, teď, když se na to cítí, může už i do koupelny a na WC dojet na vozíku. „Je slabý, do konce týdne si ho na JIP rozhodně nechají. Až po Velikonocích už ho možná budou moci přestěhovat na normální pokoj, uvidíme,“ svěřuje Svoboda.

Maminku u sebe nechce

Hůlka podle lékařů může být šťastný, že si ho lékaři teď vzali do rukou a zánět slinivky se neproměnil v rakovinový nádor, nad kterým se už nevítězí. Zemřel na něj třeba americký herec Patrik Schwayze (†57).

Na JIP návštěvy nesmí, Hůlka si ale nebude přát návštěvy ani na normálním pokoji. „Je to chlap a necítí se dobře. Kór by nerad, aby za ním přišla maminka. Za tou jsem dneska po Danově návštěvě byl,“ prozradil jeho manažer. „Dan mámě vzkazuje, že první cesta, až ho pustí z nemocnice, povede za ní. Měla radost,“ dodal Svoboda.

Co je to chemoterapie

Chemoterapie je jakákoli léčebná terapie spočívající ve vpravování chemických látek do organismu. Jedná se například o virostatika nebo antipyretika… V lidové řeči se však pojmem chemoterapie myslí chemoterapie protinádorová, tedy léčba dávkami cytostatik, látek toxických pro buňky.

Tato terapie svým zásahem do buněčného cyklu nádorové buňky brání této buňce v dalším dělení. Avšak tento postup není přesně zacílen, proto léčba cytostatiky postihuje i zdravé buňky.

Fotogalerie
6 fotografií