Česká televize zasadila nepochopitelně ránu své vlastní hvězdě! Už osm let je Karel Šíp (66) její tváří a chloubou, přesto se k němu ČT zachovala nefér. Na přelomu roku ho žádala ústy vedení, zdali by nemohl teď v dubnu potřetí moderovat anketu TýTý. Šíp, přestože má velké zdravotní problémy, souhlasil, začal promýšlet scénář a těšil se. Před pár dny se ale dozvěděl, a to jen čirou náhodou, že galavečer uvádět nebude. „Nemohl jsem tomu uvěřit,“ řekl doslova Blesku Šíp.

Moderátorovi se zdá nepochopitelné, že mu televize tuto dost podstatnou změnu nesdělila jako prvnímu. „Oni mi to neřekli prostě vůbec,“ říká Šíp. Prý mu bylo divné, když se nedávno dočetl, že ČT hledá moderátory pro TýTý, ale neřešil to. „Neměl jsem důvod, když jsme se jasně dohodli,“ vysvětluje Šíp.

Mělo by to být vedení ČT, kdo by mu sdělil, že mu moderování populární ankety vzali. Tedy lidé, kteří se se Šípem na celé věci domlouvali. Ti ale zbaběle mlčeli. Nakonec se tři týdny před přímým přenosem ozval generální ředitel Petr Dvořák.

Fotogalerie
6 fotografií

„Ředitel Dvořák se mi omluvil, že mě o změně neinformovali. To je pravda,“ potvrdil Blesku Šíp. A důvod, proč ho ČT z TýTý odvolala? Prý pro Šípovo dobro, chtěli chránit jeho zdraví. „Řekli mi, že mě nechtěli zatěžovat, když mám takové problémy se zánětem kyčelních kloubů. Docela mě to zarazilo, že někdo může předvídat, jak mi je,“ udivuje se Šíp, který se k ČT choval vždy nadmíru férově. Přestože s ní nemá exkluzivní smlouvu, loni odmítl porotcování v Česko Slovensko má talent pro jinou televizi a přišel o miliony. Nechtěl se zachovat macešsky.

„Ten důvod je jasný. Ne všichni v ČT mají Šípa rádi a přejí mu. Jeho moderování posledních dvou TýTý bylo excelentní, a tak závist udělala své. Já to považuji minimálně za nečestné a nesportovní,“ řekl Blesku nejmenovaný pracovník televize.

„Po Marku Ebenovi byl Šíp bezesporu nejlepším moderátorem ankety a považoval bych za rozumné z pozice ředitele, že by ho nechal TýTý odmoderovat potřetí, protože to by byla ta důstojná tečka,“ dodal ještě zdroj z televize.

Šíp je ale formát a snaží se být nad věcí. „Klouby mě sice hodně bolí, ale totální endoprotéza naštěstí ještě nutná není, a to je pro mě podstatné,“ dodal Šíp.