Jiří a Bettina Lobkowiczovi: Nejdražší rozvod v Česk

Miliardu korun chce Bettina Lobkowiczová (54) jako majetkové vyrovnání po svém bývalém manželovi, mělnickém zámeckém pánu Jiřím Lobkowiczovi (55). Bouřlivý rozchod dvou příslušníků šlechty po 23 letech manželství se tak může stát nejdražším rozvodem v Česku. Podle rozhodnutí švýcarských soudů, kde oba před restitucí majetku žili, má Jiří platit bývalce měsíčně 240 tisíc korun, včetně 6100 Kč na jezevčíka, který je v péči paní Lobkowiczové… Protože kníže neplatil, skončil jeho majetek čítající třiatřicet pozemků a šestnáct budov, včetně mělnického zámku, v exekuci! Válka o stamiliony pokračuje.

Jiří již pět let žije s operní pěvkyní Zdenkou Hojkovou Belas (33) a v prosinci loňského roku se jim narodil syn Robert Christian. Rok předtím ale prožívala kvůli rozvodu svého milého takové deprese, že se na mělnickém údajně pokusila o prášky. Naštěstí se ji podařilo zachránit. Zdenka Belas Nedělnímu Blesku včera exkluzivně řekla: „Teď se k kauze nechceme vyjadřovat, protože vše se ještě řeší ve Švýcarsku. Zatím je pro nás pár pozitivních věcí, například ta, že paní Bettina nemluvila pravdu, tvrdila, že má ve Švýcarsku trvalé bydliště…“

Mirka Čejková a Alex Čejka: Od golfisty má alimenty 270 tisíc měsíčně

Moderátorka Mirka Čejková je už zkušenou rozvodovou harcovnicí. Rozvedla se jak s podnikatelem Tomášem Všetečkou, golfistou Alexem Čejkou, tak i se třetím manželem, Markem Vítem. Nejdramatičtější bylo soužití s golfistou, se kterým má dva syny, Alexe (12) a Felixe (10). Mirka Alexe obvinila (stejně jako Víta), že ji mlátil. Prý se vůbec nezajímal o své syny a měl jiné ženy. Kde je pravda, není jasné. Po krachu manželství s majetným golfistou v roce 2005 si prý přišla na slušné peníze. Navíc Čejka platí úctyhodné alimenty. 150 tisíc měsíčně na Alexe a 120 tisíc na Felixe. Podle Čejkové to nemůže být pro golfistu vydělávajícího tři miliony měsíčně žádný problém.

Fotogalerie
9 fotografií
Mirek a Pavla Topolánkovi: Bolest zahnal byt na Hradčanech

Po třicetiletém manželství s Mirkem Topolánkem nezbyly pohledné Pavle rozhodně jen oči pro pláč. Za svůj odchod z manželství za mladší ženou, poslankyní Lucií Talmanovou (44), jí musel bývalý premiér po rozvodu v roce 2010 přenechat byt na Hradčanech v hodnotě přes osm milionů, chalupu v Čeladné a auto Ford Mondeo. Ve třech splátkách jí pak ještě přidal bonus 1,8 milionu korun… a troje povlečení, dodal by jistě důsledný český génius Jára Cimrman.

Jiří a Zuzana Paroubkovi: Sexy mozek prohrál pozemky

Muž s nejvíc sexy mozkem v Česku Jiří Paroubek se před pěti lety velmi rozhořčoval, když Topolánek odešel od své manželky za mladší milenkou. Sám v té době ale už randil s ještě mladší milenkou, tlumočnicí Petrou Kováčovou. Díky Blesku ale nakonec všechno prasklo a Paroubek musel s pravdou ven. Přiznal milenku, rozvedl se a Petru si vzal. Má s ní, stejně jako Topolánek s Talmanovou, miminko. Smlouvou o majetkovém vypořádání Zuzana získala jezevčíka Andyho. Ale také pozemky v Horním Maxově, které později prodala za 5 milionů korun, a 400 tisíc korun ze společných úspor.

Kateřina Brožová a Zdeněk Toman: Tchán na ni řval: Ku*vo!

Když si muzikálová a seriálová herečka Kateřina Brožová (44) brala v roce 1997 movitého podnikatele Zdeňka Tomana (50), byla v sedmém nebi. Milovala syna posledního komunistického ministra zemědělství i jeho úctyhodná bankovní konta. Po čtyřech letech se jim narodila dcera Kačenka… A tím červená knihovna skončila. Jejich jevanskou vilu stále častěji naplňovaly ostré hádky. Začaly padat facky. Na otázku, zda ji manžel bije, tehdy Kateřina v médiích odpověděla: „Jediné, co k tomu můžu říct, je, že to nepopírám.“ Tomanův táta svého syna nezapřel a při jednom setkání na snachu křičel: „Táhni do maringotky, ty ku*vo!" Kateřina to v rozhovoru pro Lidové noviny tehdy potvrdila.

Povedený páreček se rozvedl 28. dubna 2004 a před početným novinářským týmem sehrál dojemné rozloučení s vodopády slz. Na malou Kačenku, které je dnes deset, začal Toman platit 25 tisíc měsíčně. Velká Katka na exmanželovi požadovala vyrovnání ve výši 95 milionů, musela se ale po tahanicích spokojit s malým zlomkem této částky. Od té doby marně hledá dalšího movitého nápadníka a tátu pro Kačenku.

Radovan Vítek a Eva Klubková Vítková: Bývalka se zklidnila za 50 milionů

Ženy s oblibou říkávají, že vzhled na muži rozhodně není to hlavní. I proto může zřejmě být miliardář Radovan Vítek (41), vzhledově připomínající oplácanějšího Viewegha, jedním z nejvíce sexy mužů Česka. Se svou firmou CPI nahromadil majetek odhadovaný až na 40 miliard korun. Kvůli rozvodu s manželkou Evou (38) v roce 2008 ale skoro všechno převedl někdejší číšník na svou matku a další osoby. Manželka nejdřívě získala u soudu výživné ve výši 3,2 milionu korun, poté požadovala rekordní majetkové vyrovnání v Česku ve výši 3,63 miliardy korun. Na sklonku roku 2010 se oba bývalí manželé konečně dohodli jak na výchově syna, tak na odstupném. Eva se zklidnila za 50 »melounů«…

Češi vládnou v rozvodech světu

Ve statistikách rozvodovosti patří Česká republika k absolutní světové špičce. Podle posledních oficiálních údajů připadalo za rok 2010 na 34 734 svateb neuvěřitelných 30 783 rozvodů! Předběžné údaje za loňský rok tato čísla ještě více přibližují. A možná už v příštím roce poprvé v historii, a to nejen Česka, převýší počet rozvodů počet sňatků. V Česku se rozvádí každé druhé manželství a konkurují nám s mírným odstupem jen Rusko, Moldavsko, Lotyšsko a Litva, ze západoevropských zemí Belgie.

V české konzumní společnosti se poškozené zboží, stejně jako v jiných vyspělých zemích, většinou neopravuje, ale vyhodí a vymění za nové. U nás se to ale přeneslo i do manželských vztahů. Zatímco ještě před dvaceti lety významně převažovaly rozvody do 10 let trvání manželství, dnes se v podstatě rozvádí stejný počet manželství do deseti let a od 10 do 20 let (kolem 11 tisíc ročně).

Nejdražší rozvody světa

Donald a Ivana Trumpovi: Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, se dozvěděla o nevěře manžela s modelkou Marlou Maplesovou až po několika letech. Rozvodu předcházela scéna, kdy se obě ženy hlasitě pohádaly na sjezdovce v Aspenu. Na dnešní poměry vysoudila Ivana v roce 1992 málo – 25 milionů – avšak k této sumě dostala rozsáhlé sídlo v Connecticutu, polovinu panství Mar-A-Lago na Floridě a výživné 350 tisíc ročně. Donald u soudu nedokázal zpochybnit Ivanino tvrzení, že mu dosti pomohla v podnikání (hlavně na poli hoteliérství). Svářící se manžele na čas sblížila smrt Ivanina otce Miloše Zelníčka, na jehož pohřeb v říjnu 1990 přijeli oba do Prahy.

Rupert a Anna Murdochovi: Anna se rozváděla po třicetiletém manželství v roce 1999, kdy už mělo Murdochovo impérium News Corp. cenu několika miliard. Podle kalifornských zákonů mohla získat až polovinu jmění, spokojila se však s 200 miliony výměnou za to, že její čtyři děti získají po Murdochově smrti kontrolu nad firmou.

Mel a Robyn Gibsonovi: Akční hrdina Mel Gibson má s první ženou sedm dětí a vychovávali je v přísně katolickém duchu (postavili si dokonce vlastní kapli). Když se manželství po 28 letech rozpadlo, získala manželka podle zákonů Kalifornie polovinu jmění, zhruba 400 milionů. Má dokonce nárok na polovinu Gibsonových budoucích honorářů.