Čtrnáctinásobná Česká slavice Lucie Bílá na pódiu v roli předávajících přivítala především zpěváky. Celkem bylo předáno 15 křišťálových sošek včetně těch za nejlepší dokument, za mimořádný přínos české kinematografii pro herce Josefa Somra a divácky nejúspěšnější film.

"Stále se nechávám ráda překvapovat novými nabídkami. I proto jsem před lety přijala návrh, abych zcela inkognito, v paruce, v brýlích a bez úsměvu, aby mě nikdo nepoznal, nosila na pódiu jako hosteska České lvy. To byla recese, ale moderování je vážná věc. Připadám si, že jdu na rande. Přijala jsem to s velkou pokorou a úctou," řekla před přenosem Bílá, která bude moderovat zadarmo. Šaty, které bude mít v ten večer na sobě dokonce vydraží pro charitu.

Bílá si v moderování nevedla příliš dobře, i když žádné chyby neudělala, její projev byl celkem infantilní. Neustále se něčemu smála a vtipem moc nesršela. Možná měli organizátoři vsadit spíše na nějakého baviče.

Fotogalerie
17 fotografií

Mezi prvními přišli kromě syna Bílé a jejího partnera do Lucerny herci Vojta Dyk s Jakubem Prachařem, Zlata Adamovská s dcerou, bez partnera Petra Štěpánka, režisér Filip Renč s přítelkyní Kristýnou, Václav Neckář se synem a snachou nebo bývalý generální ředitel České televize Jiří Janeček. Karel Gott dorazil bez partnerky Ivany, která musela odmoderovat VIP zprávy, nakonec Gott po chvíli odjel, jelikož měl koncert.

Nejvíce nominací získal režijní debut zesnulého exprezidenta Václava Havla Odcházení, který se ucházel o České lvy ve všech dvanácti kategoriích. Po deseti nominacích měla Poupata režiséra Zdeňka Jiráského a Alois Nebel Tomáše Luňáka, osm Nevinnost Jana Hřebejka, šest snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu a pět Lidice Petra Nikolaeva. Dalšími nominovanými filmy byly Miroslava Ondruše Vendeta, komedie Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny, Dům Zuzany Liové a dva snímky animované - Autopohádky a Fimfárum - Do třetice všeho dobrého.