Kvůli problému se Sypal už obrátil i na soud. „Jsme z toho nešťastní. Pořád jsme nemocní a nikdo nám nechce pomoci,“ přiznal Blesku Sypal. Problémy s plísněmi začaly skoro před čtyřmi roky, těsně po tom, co se město rozhodlo zvelebit dům, který hodlá prodat.

Nová střecha, omítka a výměna oken ale způsobily, že se v hercově bytě vyskytla plíseň. „Poslal jsem na Správu komunálního majetku Prahy 3 žádost o prošetření,“ říká Sypal.

Jaké ale bylo překvapení, když znalec objednaný jejich spřízněnou firmou vyhotovil posudek, že za celou situaci může špatné užívání bytu. „Prý málo větráme a plísně ve skříních jsou kvůli tomu, že od nich máme málo otevřené dveře. Bydlíme tu 24 let a před rekonstrukcí jsme žádné problémy neměli,“ diví se herec.

Případ je nyní na mrtvém bodě

Sám si proto nechal vyhotovit odborné vyjádření od nezaujatého znalce. Ten poukázal na velké nedostatky a lživé údaje při tvorbě posudku. Celou kauzu se proto rozhodl řešit přes soud. „Už nebyla jiná volba. Nejenom že stěny v bytě vypadají hrozně, ale hlavně a ta plíseň a vlhkost ohrožuje naše zdraví. Já mám neustále problémy s hlasivkami, to si při své profesi nemůžu dovolit,“ připomíná herec.

Případ je nyní na mrtvém bodě. „Nikdo se s námi nebaví, v bytě se ani nebyl nikdo podívat. Mám si prý nechat udělat další posudek a pak se možná dostaneme dál,“ řekl Blesku Sypal. Dál tedy musí žít v bytě, kde zdraví jeho rodiny ohrožuje nebezpečná plíseň.

Fotogalerie
3 fotografie