Zpočátku to vypadalo tak, že šlo Bartošové v úterý skutečně o život. Potvrzovala to i slova jejího ochránce Rychtáře: „Uviděl jsem něco strašného, co bych už nikdy v životě vidět nechtěl,“ řekl. K Bartošové přijela záchranka. Ihned ji odvezla na neurologii a dělali jí i CT mozku. Strašlivá modřina na tváři děsivému scénáři ještě nahrávala.

Druhý den bylo ale všechno jinak. Iveta nemocnici v doprovodu Rychtáře a s pomocí personálu v 16:15 opustila bočním vchodem. „Pan primář mě propustil, protože jsem v podstatě měla jen nějaký drobný problém. Měla jsem tam být jen na jeden den na pozorování,“ vysvětlila zpěvačka.

Iveta na to nemá

Její náhlý odchod ze špitálu zřejmě však souvisí i s tím, že by v rukou odborníků delší dobu Bartošová ani nemohla být. Nemá totiž peníze na zaplacení pojištění. „Iveta je OSVČ a opravdu úplně bez příjmu. Nevystupuje, za tantiémy dostává jen korunové položky. Prostě nemá žádné finanční prostředky,“ prozradil Rychtář.

Minimální měsíční záloha na zdravotní pojistné je 1697 Kč měsíčně a ani to Bartošová nemá... Na otázku, kdo tedy kapačky, záchranku, vyšetření a pobyt na lůžku uhradí, Josef Rychtář odpověděl: „Bez komentáře.“

Dluh se asi bude vymáhat...

Blesk oslovil odborníky, aby zjistil, jak se podobná situace řeší. Podle mluvčího VZP Jiřího Roda nemá placení nebo neplacení pojistného vliv na poskytnutí zdravotní péče. „Tu hradí vždy zdravotní pojišťovna. Ta pak může po klientovi vymáhat pouze nezaplacené pojistné, případně penále, ale nikoliv úhradu za poskytnutou péči,“ vysvětluje Rod. „V případě, že zasahuje záchranka, jde o poskytnutí nutné péče a ta je poskytována platiči i neplatiči pojistného vždy,“ dodává mluvčí Mario Böhme z OZP.

Pojišťovna tedy s největší pravděpodobností bude po Bartošové vymáhat dluh za ošetření. Podle odhadu lékaře, který nechtěl být jmenován, to může být až kolem 50 tisíc korun!

Jak postupuje vinohradská nemocnice v případu neplacení pojistného?

„Fakultní nemocnice Královské Vinohrady se nemůže vyjadřovat k otázkám souvisejícím s osobou zpěvačky Ivety Bartošové. V obecné rovině můžeme říci pouze následující: Na jakéhokoli pacienta, který nemá uzavřeno nebo zaplaceno zdravotní pojištění, je pohlíženo jako na samoplátce. Náklady za zdravotní péči, které vzniknou u samoplátce Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, jsou vyžadovány k úhradě v hotovosti v den propuštění. V případě, že není pacient při propuštění solventní a neuhradí náklady léčení (nebo uhradí pouze část nákladů), pacient vyplní a podepíše tzv. Uznávací prohlášení, které příslušná klinika (ústav, oddělení) překontroluje dle předložených dokladů pacienta (pasu, občanského průkazu). FNKV potom vystaví fakturu na jméno pacienta a zašle na adresu jeho pobytu v České republice,“ vysvětlil Blesku tiskový mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek.

Blesk radí: Jak by si Iveta Bartošová mohla vydělat?

Zbavit se domu: Zpěvačce by pomohlo, kdyby prodala barák v Uhříněvsi, na kterém ji tíží hypotéka.

Pronajmout pokoj: Když se Bartošová svého domu nechce vzdát úplně, řešením by bylo pronajmutí některých pokojů. Výhodou by bylo i to, že by nebyla sama.

Prodat šperky: Několik tisíc by zpěvačka určitě dostala i za prsten, který dostala od Rychtáře k Vánocům.

Malovat obrazy: Určitě by si vydělala i malováním a prodejem obrazů. Vždyť kdo by nechtěl do obýváku obraz od Bartošové?

Skupina s Arturem: Nejlepším řešením, kde by využila i svůj hlas, je vytvořit kapelu se synem Arturem. Mladý Štaidl by hrál na bicí a Iveta by zpívala. Kdyby ji rozbolelo rameno a ona nemohla ze sebe vydat hlásek, mohla by třeba dělat jen vokály.

Napsat životní příběh: Co kdyby zpěvačka sepsala svůj pestrý životopis? Vlastně na knize už pracuje…

Fotogalerie
10 fotografií