Obžalovaná Jirešová k soudnímu přelíčení dorazila v doprovodu právničky Daniely Kovářové. Ta byla rekordně krátkou dobu ministryní spravedlnosti a sepsala neúspěšnou knihu o vztazích, lásce a sexu. Höppner přišel co by svědek sám.

Obžalovaná a poškozený spolu na chodbě před soudní síní nekomunikovali. Jirešová se spolu se svou advokátkou něčemu smála, Höppner si četl knihu.

Když soudce při jednání vyzval herečku, aby objasnila své chování, které jí přivedlo před soud, musel Ondřej Höppner na chodbu, aby nebyl její výpovědí ovlivněn.

Jirešová šla rovnou k věci: "Byla jsem ve vypjaté situaci a neuvědomovala jsem si, že za své chování mohu být obžalována. Přiznávám, že jsem otci několikrát odmítla dát naší dceru Sofii, a tím jsem nerespektovala soudní nařízení. Ale jednala jsem v jejím zájmu," sypala si popel na hlavu herečka. Její výpověď trvala asi 10 minut.

Co přesně myslela zájmem dítěte obžalovaná Jirešová neuvedla. Malé Sofii Höppnerové podle psychologů střídavá péče prospívá, ve škole má samé jedničky, je zcela zdravá a v pohodě.

U táty má Sofie sourozence, sestřičku Aničku (2), s níž má pevný vztah. Vždy zdůrazňovala, že má ráda tátu i mámu. Střídavá péče, která vychází dítěti vstříc v jeho právu na oba rodiče, probíhá déle než čtyři roky a je již nedílnou součástí jejího života.

Ve své výpovědi Höppner zdůraznil, že Jirešovou respektuje jako matku a že není v zájmu dítěte, aby šla její maminka do vězení. Höppner však zároveň vyjádřil obavu, že pokud soud matce neudělí aspoň minimální podmíněný trest, bude ve své destruktivní činnosti pokračovat.

Video
Video se připravuje ...

Ivana Jirešová odešla od soudu bez trestu Jan Jedlička


Přiznání viny a dobře načasovaná lítost herečky Ivany Jirešové stačily k tomu, že samosoudce JUDr. Petr Kacafírek projednávání trestného činu pozastavil.

Maření výkonu úředního rozhodnutí, jehož se herečka Ivana Jirešová prokazatelně dopustila,  je přitom společensky velmi závažným trestným činem. Je to stejné, jako když se odsouzený nedostaví k výkonu trestu.

Soudce Kacafírek uvedl, že samotný fakt, že stanula před soudem je pro Jirešovou trestem. Předávání dítěte po zásahu soudního vykonavatele v březnu loňského roku prý řádně probíhá. Pokud by však herečka pokračovala v trestné činnosti, soud vynese přísnější trest.

"Nechci se k tomu vyjadřovat," řekla Blesk.cz herečka, když s úsměvem na rtu odcházela od soudu.

Ondřej Höppner odmítl rozsudek komentovat, ale nakonec přece jen promluvil: "Věřím, že se Ivana poučí a začne respektovat právo dítěte na oba rodiče. Soud rozhodl velmi velkoryse a snad i moudře. Doufejme, že tento rozsudek nebude návodem pro ostatní matky, že stačí deset minut veřejné lítosti, aby jim bylo odpuštěno několik let nepředávání a manipulací dětí proti druhému rodiči."

Podle organizací bojující za práva otců jde o skandální rozsudek. Feministická hnutí rozsudek přivítaly (92% dětí ročně soud přidělí matkám, ČR je v této sekci nejhorší na světě).

Ondřej Höppner již dříve upozorňoval soud na to, že Ivana Jirešová dítětem manipuluje nejen proti němu, ale i proti jeho ženě a dceři (sestře Sofie). Totéž zaznamenali ve své zprávě i soudní znalci. Jirešová trvale destruktivní působení na dítě popírá.

Höppner a Jirešová spolu žili tři roky ve společné domácnosti. Když Jirešová od Höppnera odešla za novým milencem, byly dítěti tři měsíce. Jirešová se v té době začala prosazovat v roli barmanky v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě, Höppner, byl šéfredatorem deníku Aha.

V případě pokračování v trestné činnosti (maření výkonu úředního rozhodnutí) ze strany matky může opatrovnický soud nařídit změnu výchovy a svěřit dítě do péče otce.

Veřejností nedávno otřásl případ Alana D., který musel být umístěn do ozdravovny, aby byl vymaněn z destruktivního vlivu matky. Obdobná situace nastala v kauze Terezy Smutné, jejíž matku hájily ve sporu s otcem stejné advokátky jako Ivanu Jirešovou.

Nezájem, exekutor a nakonec soud

Otec holčičky, novinář a vydavatel Ondřej Höppner podal letos v lednu na Jirešovou trestní oznámení poté, co herečka dceru 12krát nepředala.

Ani výstrahy od soudu a Odboru sociálně právní ochrany dětí Praha 2 herečku nedonutily dodržovat soudní rozhodnutí, založené na soudně znaleckých posudcích, a dceru odevzdávat v určených dvoutýdenních cyklech.

Odnětí dítěte za asistence soudního vykonavatele, které soud nařídil po vyčerpání všech zákonem stanovených možností, si v březnu loňského roku Ivana Jirešová nahrála na video, které následně poskytla televizi Prima.

Psychologové z magistrátu hl. m. Prahy na základě analýzy videa dospěli k závěru, že matka situaci (kdy dítěte nechtělo k otci, od něhož přišlo v naprostém pořádku a pohodě) sama vyvolala. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila televizi Prima (reportér Jan Kroupa) za reportáž napomenutí z důvodu manipulace s fakty.

Herečka Ivana Jirešová má již déle než rok soudní zákaz komunikace s médii o tématech souvisejících se střídavou výchovou dcery, opatrovnickým soudem a vztahem s otcem dítěte.

Ještě loni v únoru ale policie vše pouze prošetřovala.

"Zahájili jsme úkony pro podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Do této chvíle jsme ještě nesdělili obvinění," řekla tehdy Blesku policejní mluvčí Eva Kropáčová. Situace se ale v průběhu roku změnila a na Okresním soudu pro Prahu 10 je už připravena obžaloba. "Já jsem byl pouze 15. srpna podat vysvětlení," vysvětlil Blesku exekutor Houra. "Náš poslední exekuční zásah proběhl 9. května. Od té doby vše probíhá tak, jak má," dodal.

Fotogalerie
10 fotografií