Vystudovaný inženýr ekonomie se za posledních čtyřicet let stal jedním z nejpopulárnějších hudebníků u nás. I když ho většina lidí bere jako zpěváka a muzikanta, Mládek se proslavil i jako spisovatel humoristických knížek a také jako malíř. Od mládí se věnoval hře na housle, ke kterým později přibyla kytara.

Jednou na chalupě ale slyšel banjo a propadl jeho zvuku. „Chtěl jsem se stát virtuosem na banjo a nic víc mě absolutně nezajímalo,“ přiznal. Později přibyly další nástroje jako mandolína, balalajka nebo helikon. K tvorbě vlastní hudby a textů se ale dostal vlastně z donucení. Neměl nikoho, kdo by pro něj skládal. „První texty jsem ani nepsal sám pro sebe, ale pro slovenskou zpěvačku Valérii Čižmárovou,“ vzpomíná Mládek.

V roce 1970 se začala psát historie Banjo Bandu. Díky němu má zpěvák na kontě 42 alb a napsal přes 500 textů. Začal taky malovat. Společně s akademickým malířem Jaroslavem Myslivečkem je zakladatelem tzv. antiperspektivismu. Co je na obraze blíž, je menší, a to vzdálené zase větší. Vedle toho se stal autorem mnoha scénářů pro rozhlas i televizi. Velký ohlas měla ve své době na Nově například Čundrcountry show.

O 42 let mladší milenka

Popularita Mládkových skladeb přetrvala až do dneška. Díky ní vznikla i revivalová kapela Děda Mládek Illegal Band. „Samozřejmě že to potěší, i když ze začátku jsme byli spíš konkurence. Ti kluci nám vlastně brali kšefty, ale nakonec nám zároveň dělají i reklamu, takže je všechno v pořádku,“ přiznává hudebník.

Rodinu Mládek ve společnosti moc neukazuje, o to překvapivější byla zpráva, že má nevlastního syna. Kvůli mladší milence se prý zase chtěl Mládek po 42 letech rozvést se svou manželkou. „Zesměšnil bych se, kdybych v sedmdesáti řekl, že je to pravda,“ řekl jen tehdy Mládek.

Za Jožina z bažin nedostal původně ani korunu

Nejslavnější písničkou Ivana Mládka je v současnosti Jožin z bažin. Poté, co si ho notovali lidé u táboráků v tuzemských hvozdech, pronikl do celé Evropy. A to třicet let po svém vzniku! Unikátní úspěch písně, za níž autor původně nedostal ani kačku.

„Melodii i text jsem napsal v roce 1976 na objednávku pro barovou kapelu Zdeňka »Kňučíka« Navrátila. Přislíbili mi za ni demižon slivovice, který mi ale nedali,“ postěžoval si Blesku Mládek. I když se Jožin stal hitem, ani potom se penízky příliš nesypaly. „Jednou písní se v Česku nezbohatne. Kdybych spoléhal jen na Jožina, asi bych už dávno chcípnul hlady,“ dodal muzikant upřímně.

Jenže čas mu za pravdu nedal. Píseň mu úspěch a finance teprve měla přinést. V roce 2008 se dostal klip s Jožinem, kde neodolatelně tančí Ivo Pešák (†66), na internet a hudební fanoušci v Polsku šíleli nadšením. Z Polska vyrazil Jožin o rok později na vítězné tažení po širé Rusi. A nebyla to jen východní Evropa, kdo si broukal o příšeře v močálu. Jožin z bažin například dělal společnost Keiře Knightley (26), známé z filmů Piráti z Karibiku a Král Artuš.

Práva na Mládkovu písničku koupila anglická společnost Black Forest Pictures. Ivan Mládek si nakonec podmanil i ostrovní říši. „Je vidět, že dobré věci časem získávají na ceně,“ nechal se spokojeně slyšet muzikant. Na ten demižon slivovice může klidně zapomenout. Britové mají whisky.

Fotogalerie
9 fotografií