„My tak prostě tři roky vedle sebe žijeme a pracujeme a já stále víc zjišťuju, jaká je to nádherná múza. Musím říct, že lidi kolem říkají, že prý maluju ještě líp než kdy předtím,“ konstatoval malíř Vojkůvka a dodal: „Tak jsem si ji prostě vzal.“

Najal ji jako brigádnici

„Já jsem ji vzal před třemi roky, když jsem dělal na jednom obraze, na brigádu na prázdniny. No a ty prázdniny se tak nějak protáhly už na tři roky,“ popsal Blesku Vojkůvka seznámení se svou novou ženou. S tím, že je jeho žena o 38 roků mladší si přitom nedělá ani v nejmenším starosti. „Oni mi to někteří vytýkají, ale vzpomeňme na jiného velikána ze světa umění – Rubense. Ten měl taky ženu o hodně mladší a jaké maloval obrazy!“ prohlásil malíř. (P. P. Rubens se v 53 letech oženil s šestnáctiletou dívkou, tedy o 37 roků mladší – pozn. red.)

Video
Video se připravuje ...

Malíř Vojkůvka se oženil s o 38 roků mladší můzou Pavel Ryšlink

Svatebních cest bude hned pět

Vojkůvka je znám jako velký cestovatel, který navštívil na 140 zemí světa a v cestování hodlá pokračovat. Na svatební cestu chce ženu vzít nejprve na Kostariku, do Guatemaly a do Nikaragui. „Já těch svatebních cest plánuju tak pět, takže pak vyrazíme ještě na Thailand a potom hned do Švédska.

Dítě zatím neplánují

Potomka novomanželé prý zatím neplánují. „Až to bude, tak se to dozvíte,“ řekla novomanželka Vojkůvková novinářům a dodala: „Tou svatbou se pro nás prostě nic nemění. Budeme dál žít náš nadstandardní život a to nemyslím nadstandardní ve smyslu financí, ale tou jeho náplní.“ Vojkůvka má přitom z prvního manželství dospělého syna a dceru, od dcery pak má vnuka Jakuba.

Excentrický dobrodruh a žena co zná moderní techniku

Jeden z nejoblíbenějších malířů současnosti Libor Vojkůvka se narodil 23. června 1947 v Rychlově u Bystřice pod Hostýnem. Původním povoláním zahradník se v 70. letech dvacátého století začal jako samouk věnovat malířství a od konce 70. let také pravidelně vystavuje v galeriích v ČR i ve světě. Jeho díla jsou zastoupena v mnoha světových galeriích a v řadě soukromých sbírek. Ceny Vojkůvkových obrazů se pohybujou v řádech statisíců korun až milionů.

Kromě malby intenzivně cestuje, kdy navštívil na 140 zemí světa. Sám o sobě říká, že je nejen malíř, ale i cestovatel, dobrodruh, fotograf, sběratel utencílií, filozof, básník, spisovatel, entomolog, zoolog, ichtyolog, herpetolog, zdatný pěstitel sukulentů, botanik, odborník na plísně, pábitel, člověk s vkusem vytříbeným a vysokých hodnot mravních, tramp, kytarista, též zpěvák – příležitostný jódler, milovník žen a donedávna ještě i abstinent. Je autorem večerníčku pro děti a jako zábavný vypravěč bývá s oblibou zván do nejrůznějších televizních pořadů. Z prvního manželství má dospělou dceru a syna, je dědečkem vnuka Jakuba.

„Má nová žena je restaurátorka a navíc se vyzná ve vší té moderní technice jako jsou počítače a internet, takže mě v tomto směru dokonale doplňuje a pomáhá mi,“ řekl Vojkůvka Blesku.

Fotogalerie
19 fotografií