Zpráva o skladatelově smrti se okamžitě objevila na ČT 24 a otřásla celým showbyznysem. Nikdo tomu nechtěl uvěřit, a už vůbec ne faktu, že hitmaker spáchal sebevraždu. Že si vzal život člověk, který je otcem tří dětí a manželem. Bylo kolem šesté hodiny večer, když do zahrady jevanské vily vstoupila manželka Vendula s ročním synem Kubou v náručí. „Mami, táta spinká,“ reagoval malý Kubík Svoboda na mrtvého otce v kaluži krve na sněhu.

„Běžela jsem ho dát okamžitě pryč. Oběhla jsem dva domy, ale až třetí soused mě pustil dovnitř. Myslel, že jsem se zbláznila, když jsem mu říkala, co se stalo,“ vzpomíná Vendula na nejotřesnější zážitek svého života, který ji už navždy poznamenal.

Vyhrál nad ním ďábel

Proč to Svoboda udělal? „Cítím, že Bůh existuje, ale nejsem soustředěný na jedno náboženství. Mám představu, že Bůh je v každém z nás, stejně jako ďábel, a záleží na nás, kdo zvítězí“ – to jsou slova Karla Svobody. Řekl je Blesku dva měsíce před smrtí na křtu kalendáře svého kamaráda Karla Gotta. To už na tom byl psychicky velice špatně a přemítal, že to asi ukončí. V tu neděli 28. ledna 2007 své »vysvobození« uskutečnil. V ten den ve skladateli zvítězil ďábel.

Jeho smrt je dodnes zahalena tajemstvím. Nikdo neví a už se nikdy nedozví, co se v tu chvíli Svobodovi honilo myslí, když si šel do sejfu pro legálně drženou zbraň, kterou si v 16 hodin přiložil k pravému spánku a zmáčkl spoušť. Jisté je jedno. Jeho geniální dílo a záhadná smrt ho učinily nesmrtelným, stejně jako v Hollywoodu bohyni sexu Marilyn Monroe. Média skladatel a jeho životní osud zajímá stále. I pět let po smrti.

Fotogalerie
7 fotografií