Petr Janda vs. Slávek Janda - Vyfoukl mu činžák

Jak kapelník Olympiku Petr Janda (69), tak i šéf skupiny Abraxas Slávek Janda (59) ovlivnili českou rockovou hudbu. Spolu se však nestýkají. Petr Janda s třetím sourozencem Jiřím mají benjamínkovi rodiny za zlé, že si v rámci restitucí přivlastnil činžák na Vinohradech v hodnotě desítek milionů korun.

Petr Janda ve své knize Dávno tvrdí, že Slávek počátkem devadesátých let přislíbil, že za všechny tři sourozence vyřídí restituci činžovního domu v Záhřebské ulici, který vlastníval jejich otec. Petr Janda byl v té době potěšen, že to udělá – úřadování nemá rád. „Pár dnů před restituční tečkou jsem se ho ptal, jestli je vše v pořádku,“ tvrdí autor songu Jasná zpráva. Bratr Slávek prý přisvědčil. „Ani ve snu mě nenapadlo, že by chtěl mě a bratra Jiřího okrást.“ Podle staršího z rockerů se tak však stalo – Slávek nechal napsat dům jen na sebe.

Petr s Jirkou zaspali

Jak to hodnotí obviněný bratr? „V době restitucí jsem projevil zájem o rodinný majetek jen já! A tak jej soud právoplatně přiklepl mně.“ Vše prý bylo podle zákona. Spor o dům na lukrativním místě bratry rozdělil. Slávek se však přimlouvá za příměří: „Byl bych rád, kdybychom se tím už nezabývali. Je to už tak dávno,“ říká. Jenže dokud nedojde k finančnímu narovnání, s obnovením vztahů moc počítat nelze. A Slávek se k placení nemá, protože k němu prý není důvod.

Na druhou stranu Petr Janda prohlašuje, že na majetku mu až tolik nezáleží. „O dům mi nejde, dokážu se o sebe postarat i bez něj,“ tvrdí. „Ale ztráta nejmladšího bráchy mě trápí. Vždyť jsme ho s druhým bratrem vychovávali, já ho naučil první akordy na kytaru a vždycky jsem ho všemožně podporoval.“

Spolu hráli jen jednou

I to však Slávek vidí jinak „My jsme si s Petrem nikdy moc nerozuměli, každý jsme z jiného těsta,“ říká a prozrazuje, že spolu hráli jen jednou. „Ale vůbec to nefungovalo.“ Čím to bylo? Když o deset let mladší Slávek s bigbítem začínal, Olympic už byl na vrcholu. Slávek však chtěl jít vlastní cestou.

Mladší z bratrů měl v té době slavnému sourozenci také za zlé, že v zájmu toho, aby mohl Olympic hrát, dělal kompromisy s mocipány, třeba jezdil na komunistické mládežnické akce…

Nevyhověl závěti

Mrazivé vztahy zřejmě zůstanou mezi Jandovými i nadále. Důkazem toho je i fakt, že mladší z Jandů nejenže si restituci přivlastnil, ale ani nevyhověl poslednímu přání své matky, aby s bratry urovnal spor. Podle Slávka totiž Petr matku k závěti manipuloval.

„Maminka trpěla stařeckou demencí a nebyla plně při smyslech,“ tvrdí restituent a trvá na tom, že nic urovnávat nebude.

Hereckou dynastii Böhmů spor bratrů velice mrzí
Autor: Archiv Blesku

Jan Hrušínský vs. Rudolf Hrušínský - Spor o vilu

Dlouho se zdálo, že členové rodu Hrušínských drží pevně při sobě, pověstné byly velké rodinné oslavy. Jenže pak všechno změnila smrt v rodině a spor o známou pražskou vilu.

Rudolfa Hrušínského ml. (65), který hraje pravidelně v seriálu Ulice, a Jana Hrušínského (56), ředitele Divadla Na Jezerce, po smrti maminky rozkmotřily spory o rodinný majetek. Prvorozený Rudolf se se svou částí rodiny odstěhoval z rodinné vily Hrušínských, ale dlouho se nedokázal s bratrem Janem dohodnout na ceně, kterou by měl dostat za svou polovinu – jde přitom o dům, jehož cena je odhadována nejméně na 15 milionů korun – nachází se v Nuslích v ulici Pod Vilami.

Nějakou dobu spolu bratři nemluvili, v roce 2006 se jim však podařilo dojít k oboustranně přijatelnému kompromisu. Podle informací Blesku zaplatil Jan Rudolfovi za jeho podíl zhruba čtyři miliony korun.

I dnes však vztahy mají k vroucí sourozenecké lásce stále daleko, což prý nejvíce mrzí ostatní členy rodu. Mimochodem, herecká dynastie Böhmů (jméno Hrušínský přijal až dědeček Jana a Rudolfa st.) se objevuje na veřejnosti už od devatenáctého století.

Martin Štěpánek vs. Petr Štěpánek - Rozdělila je politika

Martin Štěpánek (†63) a Petr Štěpánek (62) spolu vyrůstali skoro jako dvojčata. V dospělosti je ale rozdělila politika. Když Martinu Štěpánkovi počátkem osmdesátých let odmítli prodloužit smlouvu v Národním i vinohradském divadle a v Činoherním klubu, protože nechtěl vstoupit do komunistické strany, rozhodl se i s rodinou z dovolené v Rakousku emigrovat.

Jeho hlas ale čeští posluchači nicméně dlouho nepostrádali – v Německu se uplatnil jako redaktor českého vysílání Svobodné Evropy.

Petr volil jinou cestu – do KSČ vstoupil, a tak s rolemi v divadle ani televizi neměl problém. Byl často obsazován, objevil se i v seriálu Třicet případů majora Zemana, kde se řešilo i »nepřátelské působení Svobodné Evropy.« Martin proto před lety prohlásil, že se bratra zříká. Po návratu Martina Štěpánka z Německa neměli oba bratři ideální vztahy, Martinovu sebevraždu v roce 2010 však Petr oplakal.

873026:gallery:true:true

Hana Brejchová vs. Jana Brejchová - Souboj o Formana

Sourozenecké vztahy často nezničí jen dohady o majetek. Podobně ničivý účinek může mít i láska… První česká sexbomba Jana Brejchová (71) bydlela v šedesátých letech s režisérem Milošem Formanem (79) v kanceláři v pražské Všehrdově ulici. Bylo to veselé živobytí, v tomto »bytě« se denně střídali zajímaví hosté, každý druhý večer byl mejdan.

Režiséra zaujala vyprávěním

Stálým hostem na těchto večírcích se stala i Janina mladší sestra Hana Brejchová (65). Nebyla tak hezká jako Jana, Formana však zaujala tím, jak mu vyprávěla své starosti obyčejné holky. Forman její zážitky využil při psaní scénáře svého filmu Lásky jedné plavovlásky a Hanu obsadil do hlavní role. Snímek byl jednoznačným úspěchem. V případě Hany Brejchové však jediným. Zatímco Jana šla dál z filmu do filmu, na sestru zůstávaly jen roličky − »čurdy«. Dala přednost rodině, navíc oproti Janě představovala všední typ.

Nepomohla ani léta

Bylo to, že Jana uspěla a Hana ne, hlavním důvodem, proč se sestry v 70. letech na celý život rozkmotřily? Známí tvrdí, že důvodem mohl být spíše Miloš Forman. I Hana totiž režiséra milovala, kvůli Janě však její vztah s Formanem nepřekročil hranici přátelství…

Přestože Jana se s Formanem rozešla už před mnoha desetiletími, Hanka jí nikdy úplně neodpustila, že kvůli ní přišla o své štěstí.

V poslední době se Ivan Havle s bratrem příliš často nestýkal, přesto je ztráta obrovská.
Autor: ČTK

Václav Havel vs. Ivan Havel - V režii manželek

Co způsobilo, že bratři Václav (†75) a Ivan (73) Havlovi dlouhá léta jen těžko nacházeli společnou řeč? Spíše než majetek je rozdělily jejich ženy.

Bydleli vedle sebe

Až do revoluce si byli blízcí, oba kritičtí k režimu. Václav Havel se v osmdesátých letech stal nejrespektovanější osobností disentu, Ivan vydával samizdaty a pořádal bytové semináře. Těsně před revolucí bydleli vedle sebe v rozděleném bytě. Po roce 1989 se však jejich cesty rozešly − a nejen proto, že Václav se stal nejvyšším představitelem Česka, zatímco Ivan se začal věnovat jen své vědecké práci. Znalci tvrdí, že sourozence rozdělily především jejich ženy.

Ivan ani nebyl na svatbě

Ivanova žena Dagmar Havlová (60), také vědkyně, s níž se seznámil ještě v době disentu, s Václavovou první manželkou Olgou vycházela vcelku dobře. Když však Olga zemřela a »Vašek« si vzápětí vzal herečku Dagmar Veškrnovou, neviděla to ráda.

Nechuť mezi Dášami ještě prohloubilo to, že se staly správkyněmi majetku, který jejich manželé dostali v restituci. Zásadní byl spor o pražskou Lucernu. Způsobil, že Ivan ani nebyl na bratrově druhé svatbě.

Bez dosahu manželek

Ivanova Dáša měla s palácem Lucerna velké plány, prezident Havel však svou půlku prodal podniku Chemapol, který zkrachoval. Ivanově ženě se sice posléze podařilo prezidentův díl odkoupit, důsledkem aféry však bylo, že více než deset let se Václav s Ivanem prakticky nestýkali. I na společenských událostech tyto manželské páry prý udržovaly jeden od druhého odstup. Situace se zklidnila až po odchodu Václava z prezidentské funkce. Ještě letos v létě Ivanův přítel Jan Berwid-Buquoy, politolog a publicista, ale uvedl: „Nesnášenlivost mezi Václavem a Ivanem Havlem, zdá se mi, vyvolávají jejich ženy. Pakliže jsou oni oba mimo dosah svých manželek, chovají se opravdu jako naprosto normální lidé.“

Fotogalerie
7 fotografií