"Nedávno jsem na jedné besedě mluvil o tom, že pro muzikanta je důležitá první kapela, první koncert, první singl, první cédéčko, první DVD a já mám teď i první film. Už jsem si myslel, že to není kam táhnout, že nezbylo nic, co by bylo poprvé - a za týden mi volali z Národního divadla," řekl nadšeně Říha.

Dokument natočil sám Říha

Dokument natočený s Říhou, zakládajícím členem Katapultu, poté co mu v roce 2009 zemřeli jeho dva hudební kolegové, baskytarista Jiří "Dědek" Šindelář a bubeník Karel "Káša" Jahn, má nečekaný úspěch. Pochvalně se o něm vyjadřují diváci i odborná kritika. "Při čtení některých recenzí jsem nevěřil svým očím, oslavnou recenzi napsal publicista, který mě před časem označil za Kačera Donalda. Jedna filmařka konstatovala, že se jí líbí 'božská hlavní postava', to jsem si vystřihl a ukazuju to své manželce," směje se třiašedesátiletý Říha.

Šestaosmdesátiminutový dokument začíná pohřbem Říhova celoživotního hudebního souputníka Šindeláře a symbolicky končí na vyprodaném koncertu s novými členy kapely rok poté. "Hrát po takovém emocemi nabitém filmu není nic jednoduchého, proto si dáme po projekci hodinu pauzu, abychom si od toho filmu odpočinuli a využili možnost barů na Nové scéně," podotkl Říha.

Odehráli více než 7 tisíc koncertů

Autor hitů jako například Půlnoční závodní dráha, Blues, Já nesnídám sám, Hlupák váhá, Vojín XY nebo Až je spokojený i s parametry jeviště na Nové scéně. "Vysunu se hodně k lidem, nebudu si hrát na nějakého noblesáka, půjdu hodně k lidem a budu jim to dávat natvrdo do huby," plánuje se svou typickou bezprostředností Říha, který považuje koncert na Nové scéně za prestižní záležitost. "Vždyť tahle kapela vznikla z ho*en, s*aček a tancovaček a dotáhla to do Národního divadla," prohlásil.

Skupina Katapult vznikla v roce 1975. Po celou svou více než třicetiletou kariéru neopustila jednoduchý rockový styl, který jí přinesl mnoho příznivců i kritiků. Má za sebou více než 7000 koncertů, získala sedm zlatých desek a jednu platinovou a dva Zlaté slavíky. "Největší frajeřina je napsat písničku na tři akordy, to prohlásil před lety už Paul McCartney. A já to umím," netrpí komplexy Říha.

Fotogalerie
1 fotografie