O smrti českého spisovatele informoval kanadský server The Globe and Mail. Podle něho Škvorecký ve zdejší nemocnici Princess Margaret Hospital v úterý brzy ráno místního času podlehl rakovině.

Podle spolupracovníka Škvoreckého Václava Krištofa se pohřeb konat nebude. "Za nějaké dva až tři měsíce se uskuteční rozloučení v Torontu, pravděpodobně na univerzitě ve spolupráci s ambasádou," uvedl bývalý výkonný ředitel a jednatel pražské Literární akademie (Soukromé vysoké školy Josefa Škvoreckého) a ředitel a jednatel Soukromého gymnasia Josefa Škvoreckého na Praze 2. Tato škola nějaké vzpomínkové akce uspořádá. "Jakou budou mít podobu, ale zatím není známé," dodal Krištof.

Zakladatel nakladatelství Sixty-Eight Publishers

Známý český spisovatel, narozen v Náchodě, odešel do Kanady po potlačení pražského jara na začátku roku 1969 a v Torontu spolu se svou manželkou, spisovatelkou a herečkou Zdenou Salivarovou založil o dva roky později nakladatelství Sixty-Eight Publishers. V něm vydávali díla autorů, kteří nemohli v komunistickém Československu publikovat.

Patřil k nejznámějším českým spisovatelům v zahraničí, publikoval také řadu vlastních děl, z nichž mezi nejoblíbenější patří román Zbabělci, novela Legenda Emöke, román Tankový prapor, Prima sezóna nebo Příběh inženýra lidských duší.

Fotogalerie
12 fotografií