Třikrát vdaná a třikrát rozvedená Mirka Čejková, která má z prvních dvou manželství tři děti, prozradila moderátorce Ivě Kubelkové, jak se vyrovnala s mentálním postižením prvorozené dcery Petry.

„Na to člověk nemůže být připravený asi nikdy. Nejtěžší je uvědomit si, že nejde o mě, ale o moje dítě, které musí být šťastné. Také si ale pochopitelně někdy říkám, že bych namísto vánoční besídky své dcery ve škole pro postižené mohla sedět třeba na promoci na Harvardu,“ přiznala Čejková s tím, že vidí pokroky, jimiž dcera překvapila nejen ji, ale i lékaře. „Lékaři mě upozornili na limity, přes které se dcera nedostane. Dneska ale vidím, že už je dál, než jsme si dokázali představit,“ netají se někdejší moderátorka.

Syny pošle do světa

Hledat příčinu dceřina handicapu ale nepřestala. „Pochopitelně mě stejně jako každého rodiče, který prožívá první zoufalství z postižení svého dítěte, napadlo, jestli by nebylo vysvobozením, kdyby se vůbec nenarodilo. Na takové myšlenky má každý rodič právo a neměl by se za ně posléze obviňovat. Je to přirozená úvaha,“ přiznává Čejková.

Vedle 23leté Petry vychovává moderátorka syny Felixe (10) a Alexe (13), kteří právě prochází obdobím puberty. „Vychovávám je tak, abych je mohla pustit do světa a nemít o ně strach, protože každou chvílí čekám, kdy přijdou, že chtějí odcestovat za tátou, nebo studovat v zahraničí.“

Fotogalerie
5 fotografií