Pokud jste hádali, že je to Pavel Liška, měli jste pravdu. „S Pavlem byla od začátku domluva jasná – Jack Sparrow. V podstatě si tu postavu u nás objednal. Jediný problém byl s vousy, protože Pavel v té době natáčel film a nemohl se oholit. Nicméně jsme byli drsní a trochu mu na jeho porost strojkem sáhli. Snad ho za to producent nepokutoval,“ přibližují přípravu Pavla Lišky na roli slavného piráta z Karibiku autoři kalendáře Proměny fotograf Petr Kurečka a režisér Marek Škarpa a dodávají:

„V případě kostýmu Jacka Sparrowa jsme se snažili najít co nejbližší variantu v barrandovském fundusu, nakonec se to překvapivě snadno podařilo. Ani typická paruka s dredy nebyla problém, jen jsme ji doplnili korálky. Co byl ale problém, byla malá plachetnice.“

Najít totiž na Vltavě plachetnici, která není z laminátu nebo nějak moderně upravená, nebylo vůbec jednoduché. „Nakonec jsme narazili na velmi vstřícného a sympatického Holanďana, který přesně s takovou na Vltavě kotví,“ řekli autoři. Pro účely focení bylo potřeba vyrobit i nefalšovanou „karibskou“ mlhu.

Kvůli mlze volali linku 112

„Použili jsme takzvaný bílý filmový kouř. Není sice jedovatý, ale kdo se ho jednou nadechl, ví, jak asi bylo vojákům v zákopech v 1. světové válce. Není to opravdu nic příjemného. Navíc jsme jeho používání museli pro jistotu nahlásit na linku 112, aby někdo z Pražanů omylem nezavolal hasiče, že v Podolí hoří loděnice. Dým to byl opravdu hustý,“ doplňují autoři kalendáře Petr Kurečka a Marek Škarpa mozaiku z focení Pavla Lišky jako Jacka Sparrowa.

„Pavel je profík a perfekcionalista. Společně jsme ladili detaily kostýmu i masky, Pavel byl perfektně připravený, svoji postavu znal dokonale. Johnny Depp by mě začít být nervózní z konkurence!“ myslí si.

Fotografii Pavla Lišky jako piráta Jacka Sparrowa a jedenáct dalších filmových postav v podání českých a slovenských herců najdete v kalendáři Proměny Nadace Archa Chantal. Kalendář je v prodeji na www.kalendarpromeny.cz a od začátku prosince v knihkupectví.

Fotogalerie
8 fotografií