Smlouvu s Hrušínským přitom uzavřel v roce 2004 na deset let. Proto žil v klidu, že ještě tři roky platí závazně podepsané podmínky. Podle informací Blesku ale nejen že Hrušínský navýšil nájem, ale také požadoval různé »prebendy« jako rauty pro vzácné klienty za hubičku a slevy pro rodinu a ostatní herce z divadla. „Byli jsme v šoku,“ přiznal Vencl. „Bývalý majitel si tady vydělal dost peněz,“ kontruje principál.

Dlužno dodat, že Vencl a jeho společník dopřáli vlastní hloupostí Hrušínskému velký triumf. Zapomněli mu totiž v průběhu sedmi let doplatit původní kauci. Kvůli opomenutým 50 tisícům tak přišli o restauraci, kterou nechali před sedmi lety za téměř půldruhého milionu zrekonstruovat. A divadelní podnikatel toho využil.

„Porušili smlouvu, takže jsem si našel nového nájemce,“ krčí rameny Hrušínský. „Ale ten způsob! Dopis, abych doplatit dlužnou částku, mi pan Hrušínský poslal, když jsem byl na dovolené. Hned při mém návratu mi oznámil, že odstupuje od smlouvy a my u něj končíme,“ brání se Vencl.

Platí milion ročně

Hrušínský dostal k užívání objekt Divadla Na Jezerce v roce 2004 od magistrátu Prahy 4. Město předtím do objektu dalo spoustu peněz. Budovy odkoupilo od restituentů za 10 milionů a dalších 70 milionů pohltila rekonstrukce.

Proč nepronajala Praha 4 herci jen část nezbytnou pro provozování divadla? Vždyť restauraci by jistě uměl pronajmout i magistrát a peníze by šly do obecní kasy. „Nemůžeme pronajímat prostory odděleně s ohledem na smlouvu, kterou podepsala politická reprezentace před několika volebními obdobími,“ brání Prahu 4 Jiří Podzimek, její tiskový referent.

„My městskou část propagujeme ve všech našich materiálech,“ uvádí Hrušínský, který dostal Jezerku do pronájmu první rok za 100 tisíc, což dělalo měsíčně 8333 Kč. Druhý rok platil 300 tisíc a třetí rok 600 tisíc, až nakonec platí ročně milion. Ten ale hravě vybere z nájmů.

„Pronájem restaurace naplní náš rozpočet pouhými pěti procenty. Na roční fungování divadla potřebujeme částku okolo dvaceti milionů,“ říká Hrušínský. „My od města nedostaneme skoro žádnou dotaci, tak musíme naplnit rozpočet, jak se dá,“ dodává.

Fotogalerie
3 fotografie