„Na té škole, kam jsem nastoupila po gymplu, studovala i dcera známého českého fotografa. Ta mě hned první den radostně přivítala a na seznámení mi nabídla pervitin,“ popisuje dcera Veroniky Žilkové v knize, která je na české poměry neobvykle otevřená. „Nevím, co mě to tehdy vedlo k tomu, že jsem to zkusila, ale každopádně se mi to zalíbilo. Vznikla z toho půlroční závislost. Zhubla jsem asi deset kilo, ale doma jsem pořád hrála to divadlo, jak nesnáším drogy,“ svěřuje se modelka.

Doma ji z braní drog nepodezřívali právě kvůli radikálnímu postoji proti drogám, který Agáta Hanychová od dětství zastávala. Navíc na sebe zbytečně neupozorňovala, třeba tím, že by doma kradla věci. Peníze na pervitin vyřešila tak, že je vybírala mámě přímo z účtu. „Ona na to tehdy nepřišla, stavěla barák a peníze se pořád točily,“ vypráví Hanychová.

Žilková ji nutila čurat na papírky

Na její drogovou závislost se přišlo až v centru Drop in. „Jeli jsme tam rovnou z rodinné večeře. Naši už viděli, že něco není v pořádku.“ Poslední noc, kterou před nástupem na odvykací kúru trávila Hanychová doma, prý nikdy nezapomene. „Máma si mě přivázala k ruce, abych neutekla. Jenže to už jsem byla v takovém stavu, že jsem ani utíkat nechtěla,“ líčí ve své autobiografii. Do léčebny v Jemnici vezla modelku máma Veronika a její kolega Michal Suchánek. „Žádný z mých otců nejel, jelikož si situaci vyhodnotili tak, že můj stav je chybou mojí matky, takže ať si ho řeší sama,“ popisuje ironicky Agáta Hanychová.

Agáta Hanychová ve své knize přiznala závislost na drogách
Autor: Jiří Hadač, archiv Blesku

Součástí terapie byly úkoly jako vyčistit zubním kartáčkem dlažbu. Agáta něco takového odmítla dělat, proto ji po týdnu vyhodili jako nepřizpůsobivou. Veronika Žilková tedy rychle sehnala psychologa, k němuž její dcera chodila třikrát týdně. Nakonec se jí naštěstí podařilo nad drogami zvítězit, ale při odvykací léčbě si prošla těžkými stavy. „Stejně nejlepším lékem byla vzpomínka na to, jak vypadaly a chovaly se holky v léčebně. Od té doby jsem se k drogám nevrátila. Máma mě další rok stejně každý den testovala, pořád jsem čurala na papírky,“ uzavírá drogovou kapitolu Hanychová ve své knize.

Fotogalerie
7 fotografií