Dlouhonohou krásku kvůli tomu, že z České republiky odjela vydělávat jinam, většina lidí u nás nezná. Z jejích světoznámých kolegyň českého původu se do podvědomí lidí zapsaly spíše Eva Herzigová, Tereza Maxová nebo Daniela Peštová, které prorazily po ní v devadesátých letech.

Drsné dětství

Její dětství nebylo nijak idylické. Rodiče v osmašedesátém emigrovali za vidinou lepší existence. Ona zůstala u babičky v Prostějově. Mámu tři roky neviděla. Když si pro ni přijela, nic necítila. „Byla pro mě cizí ženská,“ vzpomíná Pořízková. V novém domově, kterým se stalo Švédsko, Paulina šťastná nebyla. Děti ji nepřijaly, rodiče se rozvedli. Žila s mámou a malým bratrem, kterého věčně hlídala.

Osudový zlom nastal, když pózovala kamarádce, která toužila být fotografkou, a snímek poslala do agentury Elite, kde se setkala s velkým úspěchem. Zakázky a peníze se začaly hrnout. „Všechno šlo stranou. Škola i rodina. Šla jsem tam, kde byly prachy. Nic jiného mě nezajímalo. Pomohly mi získat sebevědomí,“ říká Paulina. Tenkrát jí bylo patnáct let.

Paulina byla žádanou modelkou hlavně v 80. letech
Autor: Profimedia.cz

Modelka se v roce 1989 vdala za Rica Ocaska, se kterým je dodnes. Mnozí si z nich dělají srandu, že vypadají jako kráska a zvíře. On totiž na rozdíl od Pauliny moc krásy nepobral. Podle fotek to mezi nimi stále klape. Vždy vypadají spokojeně a zamilovaně.

Po třech letech ve Francii odletěla Paulina do USA, kde si v roce 1989 vzala svého prvního a posledního muže, hudebníka ze skupiny The Cars Rica Ocaseka. Kráska a zvíře, říkalo se o tomhle páru, který má dva syny Jonathana Ravena (17) a Olivera Oriona (12) a šťastné manželství. Pavlína se stala hvězdou modelingu srovnatelnou se Cindy Crawford. Zahrála si i v několika filmech, i když druhou Kim Basinger se rozhodně nestala. Vydobyla si společenský kredit a tomu odpovídá i konto v bance.

Paulina v roce 1997
Autor: Profimedia.cz

„Dřív bylo opravdu skvělé být modelkou. Dostávaly jsme opravdu velké peníze. Lidi byli profesionální, chodili včas,“ říká Pavlína, která v džungli modelingu bravurně obstála. Nepropadla drogám ani alkoholu.

Před deseti lety Pořízková zavolala svému agentovi a řekla: „Končím, už mi nehledejte žádnou práci. Nechci žádné nové vizitky. V branži jsem skončila. Myslím, že dvacet let stačilo." O současném modelingu mluví s despektem. Nynější topmodelky jsou pro ni mrtvým zbožím. Jejich povolání prý ztrácí prestiž a stávají se jen obyčejnými ramínky na šaty.

Paulina Pořízková byla na tiskovce bezprostřední
Autor: Foto: Jan Tůma

Pořízková do Prahy zavítala jen na pár dní, kvůli charitativní přehlídce Fashion for kids v Obecném domě, kterou pořádá modelka Tereza Maxová. Sedmý ročník přehlídky má podtitul „Evolution“. Z módních návrhářů se představí ve světové premiéře kolekce značky Missoni, modely návrhářky Kláry Nademlýnské a modely od Aňi Geislerové pro značku Pietro Filipi.

Pusťte si exkluzivní videorozhovor s Paulinou Pořízkovou

Video
Video se připravuje ...

Paulina je i ve svém věku neskutečně sexy. Navíc je velice vtipná Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

Podívejte se do fotogalerie, jak si Paulina návštěvu Prahy užívala

Fotogalerie
15 fotografií