Uplynulých čtyřicet let podle Marthy uteklo jako voda. „Je to skoro neuvěřitelné. Ve dvaceti letech jsem si říkala, že spolu přece nebudeme zpívat do čtyřiceti. Vůbec jsem si to neuměla představit,“ usmívá se dnes nad vzpomínkami starší z pěveckého dua. „Drží nás lidé, naši diváci, kterým jsme se ještě neomrzely,“ míní Martha. Podle ní mohou také se sestrou děkovat pánubohu, že jim hlasivky dosud dobře slouží. „Je to podobné jako s vráskami v obličeji. Někdo jich má víc, jiný skoro žádné. Některému zpěvákovi se hlas s přibývajícími léty změní hodně, jiný má to štěstí, že ne,“ krčí rameny Martha.

Loni kvůli sestřině nemoci už ani nevěřila, že se velký jubilejní koncert uskuteční. Celý loňský rok Tena statečně bojovala s Hodgkinovou chorobou, která byla osudná například Jiřímu Grossmannovi, a musela hodně opatrně hospodařit se silami. „Teď věříme, že nemoc zdolala, že je to za námi,“ doufá Martha.

Podle informací Blesku čeká Tenu vbrzku ještě další podpůrná terapie. Hned po koncertu v pondělí 24. října, kde zazní vedle hitů 60. a 70. let taky řecké písně, podstoupí zpěvačka léčbu pomocí kmenových buněk. Jde o jakési restartování organismu, kdy se buňky odeberou a pak zase vrátí do těla. „Tena je bojovnice. Nechci to zakřiknout, ale věřím, že si zazpíváme i na padesátém výročí,“ říká se smíchem Martha.

Hodgkinova choroba (Hodgkinův lymfom)

Dostala název po anglickém lékaři, siru Thomasi Hodgkinovi, který v roce 1832 poprvé publikoval práci o tomto onemocnění, které napadá lymfatický systém. Podstatou nemoci je, že se buňky množí rychleji a organismus nad nimi ztrácí kontrolu. Nemoc může souviset s poruchou imunitního systému.

Fotogalerie
5 fotografií