Chalupu v podhůří Krkonoš Havel miloval. Když mu bylo ouvej, často sem jezdil, aby "dobil baterky" a mohl jít dál ve své životní cestě. Za komunismu zde měl "základnu", když pracoval v nedalekém Trutnově jako pivovarský dělník, ve stáří zde bojoval se svými zdravotními problémy.

„Tohle místo mám rád, desetiletí tady bývám, je to kus mé identity,“ nechal se slyšet opakovaně. K tomu, proč teď převádějí všechny nemovitosti na Dagmar, nechtějí Havlovi říct víc, než že jde o technický krok. „Doufám, že to není předzvěst toho, že si prezident uspořádává své věci před smrtí,“ reagoval někdejší disident a Havlův známý Stanislav Penc.

Hrádeček koupil Havel se svou první ženou Olgou v roce 1967 za 25 tisíc korun na inzerát. Záhy se stal kulturním centrem odpůrců režimu, kteří se tam setkávali pod dohledem tajné policie.

Když se pak v roce 1989 stal Havel ze dne na den z disidenta prezidentem, přijímal na chalupě i významné návštěvy. Třeba americkou velvyslankyni Madeleine Albrightovou či generálního tajemníka OSN Kofiho Annana.

Fotogalerie
10 fotografií