Hodnota vily v pražské Dělostřelecké ulici se odhaduje na 60 milionů. Statek u Žďárce, kde Havel strávil kus mládí, má odhadem cenu 20 milionů. Zatímco vila teď patří manželce exprezidenta celá, o statek se dělí s jeho bratrem Ivanem (73). Informoval o tom deník Aha!

„Působí to na mne tak, že Václav Havel chtěl zajistit Dáše právní jistotu, že o ten majetek za žádných okolností nepřijde. Třeba kdyby se později objevil dědic, který doposud není známý,“ reagoval právník Jan Černý na dotaz Blesku, jaký mohla mít transakce smysl.

Kdyby se s Dášou něco stalo, Nina by dědila polovinu

Exprezident sice oficiálně nemá potomky… „No, ale my to s jistotou nevíme,“ připomněl Černý. Dagmar se podle něj naopak nemusí obávat, že by ji o dědictví mohl připravit Jaromír Havel (66), který minulý týden vystoupil s tím, že je exprezidentův bratr. Manželka má totiž (stejně jako děti) jako případná dědička přednost.

Dalším – byť teoretickým – důvodem převodů mohla být snaha Dagmar Havlové zaopatřit svou dceru z předchozího manželství Ninu (35). „Tím, že Václav Havel převedl nemovitosti do vlastnictví manželky, nastala situace, že kdyby se s Dášou něco stalo, tak by Nina dědila polovinu,“ řekl advokát.

Je to jen technický krok, tvrdí Dagmar

Ve vile v Dělostřelecké ulici je teď exprezident zapsán už jen jako »věcné břemeno«. Znamená to, že v ní může zůstat, ať bude vlastníkem kdokoliv. „To se dělá vždy, aby se náhodou Dáša nenaštvala a neřekla: Milý Václave, já už s tebou dál nebudu a v téhle vile tě nechci,“ upozornil Černý. Pikantně to působí v souvislosti s tím, že spisovatelka Irena Obermannová nedávno označila Havla za svého milence a Dagmar to podle všeho nenesla nejlépe.

Havel se s Dagmar oženil v roce 1997. Polovinu sídla na Hrádečku, jehož cena se odhaduje na 20 milionů, na ni převedl už v roce 2005. Nynější převody Dagmar označila za technický krok, aniž by ovšem vysvětlila jeho smysl. Sama si pak nedávno koupila třípodlažní vilu v Praze-Dejvicích, odhadovanou na 40 milionů korun.

Rohovor s právníkem

Proč nechal Václav Havel převést domy za desítky milionů na manželku? Sami Havlovi vysvětlení nedali. Blesk proto hledal možné odpovědi s právníkem Janem Černým.

Napadá vás, co k tomu exprezidenta mohlo vést?

„Podle mne chtěl dát Dáše jistotu, aby ji nikdo z dědiců nemohl ohrozit. Má on děti?“

Nemá…

„Pokud nemá děti, tak tomu kroku úplně nerozumím. Ani jeho první manželka Olga neměla děti?“

Václav Havel neměl děti ani s jednou manželkou.

„Ale my to s jistotou nevíme. Já myslím, že to převedl celé na Dášu Havlovou kvůli její právní jistotě. Aby nemohlo dojít k tomu, že by nějakým způsobem o ten majetek přišla. Třeba kdyby se objevil dědic, který doposud není známý.“

Napadá vás ještě nějaký jiný důvod?

„Teoreticky to může být i v tom, že kdyby Dáša Havlová zemřela dřív než Václav Havel, tak by půlku převedených nemovitostí dědila její dcera Nina. To může být důvod – chce zaopatřit dceru.“

A proč je Václav Havel ve vile v Dělostřelecké ulici zapsán jako věcné břemeno?

„To se dělá vždycky, aby se náhodou Dáša nenaštvala a neřekla: Milý Václave, já už s tebou dál nebudu a v téhle vile tě nechci. Ve chvíli, kdy tam má Václav Havel věcné břemeno, tak to může do smrti užívat.“

Fotogalerie
6 fotografií