Režisér Jiří Strach při natáčení filmu České televize nedal na škarohlídy, kteří ho zrazovali od myšlenky přivést opět na filmové plátno dvě rozhádané hvězdy. Co způsobilo, že Bohdalová zapomněla na bolest, kterou jí Brzobohatý v roce 1981 způsobil náhlým odchodem k současné manželce Haně Gregorové? Jak herečka, tak její exmanžel s úsměvem mluví o tom, že to byla zajímavá práce.

Do jihočeských Mirotic přivezla produkce oba herce už brzy ráno, před kameru se ale dostali až po poledni. „Kvůli vydatnému pondělnímu dešti bylo třeba ještě dokončit některé práce z předešlého dne,“ vysvětlila mluvčí filmu Vrásky z lásky Uljana Donátová.

Hereckým stálicím, které spolu hrají hlavní role ve filmu po desítkách let odmlky, kterou zapříčinil jejich rozvod v roce 1981, ale hodiny čekání na záběr vůbec nevadily. Radek Brzobohatý si se zájmem prohlížel kamion, v němž mají podle scénáře spolu s Bohdalovou podniknout část své romantické cesty na sklonku života.

I Jiřina Bohdalová se v úterý na place o všechno živě zajímala a vesele žertovala se všemi přítomnými. Role herečku nadchla, a tak se v Miroticích seznamovala se štábem, s nímž za dobu natáčení projede kus republiky. Z jižních Čech docestuje Bohdalová až do pražského Divadla na Vinohradech, jehož členkou v reálném životě desítky let byla. S Radkem Brzobohatým bude Jiřina Bohdalová pracovat až do ledna příštího roku. Pokud vše půjde hladce, poslední klapka by měla padnou týden po Novém roce a premiéru chystají tvůrci na podzim 2012.

Fotogalerie
6 fotografií

Byl to pěknej chlap, řekla o exmanželovi Bohdalová

Podle hereččiných přátel to byla nejen krásná role, kterou scénář Marka Epsteina nabízí, ale také dobrá vyjednávací schopnost režiséra. „A potom, jak známo, rány nejlépe hojí čas,“ řekl jeden z významných českých filmařů, který má k herečce blízký vztah. „Uplynula dlouhá doba a Jiřinka už chce vnímat jenom pozitivní věci,“ dodal.

Jeho názor potvrzují i smířlivá slova Bohdalové, která pronesla na adresu Brzobohatého, když letos na jaře slavila své osmdesáté narozeniny: „Byl dobrý hráč, a navíc pěknej chlap.“

Diváci, kteří si nenechávají ujít reprízy filmů Dáma na kolejích (1966) a Ucho (1970), kde oba herci v žánrově rozličných snímcích excelovali, se tak mají na co těšit. Film vypráví o bývalém profesorovi (Brzobohatý) a pozapomenuté herečce ztvárněné Bohdalovou. Spolu vyrazí na úsměvnou cestu, aby zapomněli na stíny stáří. Vypadá to na velké smíření... Jak na plátně, tak v životě!