Naposledy stál herec na divadelních prknech před 12 dny. I když bojoval s rakovinou, která mu údajně v poslední fázi zasáhla játra, přesto se ještě 26. září objevil na jevišti Mahenovy činohry v roli Měšťáka v Cyranovi z Bergeraku. Ve smuteční řeči to zmínil i Dufkův kolega Jan Grygar. „Už vám nebylo dobře, ale přesto jste hrál. Při odchodu z divadla vás podpírala dcera Katka. Byl jste často nemocný, ale vždy jste se vrátil zpět na jeviště. A když jsem vás viděl odcházet, tak jsem pochopil, že jste se chtěl rozloučit. Viděl jsem odcházet velkého herce,“ smutnil Grygar nad rakví.

Na poslední rozloučení dorazil i další moravský bard a Dufkův vrstevník Josef Somr (77). Smrt dávného parťáka ho silně zasáhla. Alena Antalová (39), která v Četnických humoreskách excelovala jako manželka vrchního strážmistra Arazima, nedokázala skrýt slzy.

Šéf Herecké asociace Václav Postránecký, který v době obřadu seděl v letadle nad Brnem na cestě na košický divadelní festival, poslal dopis. „Dověděli jsme se tu smutnou zprávu na zájezdě v Koreji. A sebralo nás to všechny, co jsme tě znali,“ píše Postránecký. „A my jsme si tě tam poskládali z toho, jak jsme si tě pamatovali. Byl jsi tam s námi i bez letenky,“ uvedl herec, který se vtipně podepsal jako vděčný »cajzl«“, což je v brněnském hantecu označení pro Pražany.

Na Dufka, který byl členem Mahenovy činohry 46 let a jako jediný herec této divadelní scény získal v roce 1996 prestižní Cenu Thálie za roli starého Karamazova v Bratřích Karamazových, vzpomínala i kolegyně Zdena Herfortová. „Na tomto světě je všechno pomíjivé. Ale mé vzpomínky na tebe, Jaroušku, nevyblednou v mém srdci a v mé duši nikdy,“ říkala dojatě herečka.

Svůj výborný hlasový projev uplatnil Dufek, který učil 16 let na JAMU v Brně, i v dabingu. Za úspěšné dabování dostal herec před devíti lety Cenu Františka Filipovského.

Fotogalerie
8 fotografií