Před měsícem a půl podstoupil filmař operaci nohy v krčku v nemocnici na Homolce, některá média pak informovala o tom, že jeho zdravotní stav se zhoršuje. Vávrova životní partnerka poté řekla, že operace dopadla dobře. Podotkla tehdy nicméně, že "náročný zákrok v tak vysokém věku je vždy rizikový".

Vávra byl autorem více než 80 scénářů a režíroval padesátku filmů. Natočil komedie Cech panen kutnohorských nebo Velbloud uchem jehly, Čapkův Krakatit s Karlem Högerem, ceněné je zpracování Hrubínovy básně Romance pro křídlovku a k vrcholům jeho tvorby patří i Kladivo na čarodějnice. Vytýkány jsou mu však snímky poplatné komunistické ideologii.

Fotogalerie
4 fotografie

Svůj poslední 43minutový dokument Moje Praha, který byl úvodním dílem nedokončeného projektu 21 pohledů na Prahu 21. století, točil Vávra v roce 2002 s režisérem Ferem Feničem.

Režisérův starší bratr, autor sociálně orientovaných románů, cestopisů a reportáží Jaroslav Raimund Vávra, se narodil v roce 1902. Vyučil se zubním technikem, pracoval jako úředník a nakladatelský redaktor. Od roku 1938 byl spisovatelem z povolání. Po válce působil ve Filmovém studiu Barrandov. Hodně cestoval, hlavně po Evropě a Africe. Publikoval řadu cestopisných knih, z jeho románů je nejznámější sociálně zaměřená kniha z afrického prostředí Ahmed má hlad (1935). Napsal také životopis vynálezce Josefa Božka Posel úsvitu. Zemřel v roce 1990.