Když Zuzaně diagnostikovali onkologické onemocnění lymfatických uzlin poprvé, mladá studentka si z nemoci těžkou hlavu nedělala. Věřila, že se jí zbaví i poté, co podstoupila těžkou, několikahodinovou operaci. A měla pravdu, rakovina byla během pár měsíců pryč. Jenže ne na dlouho. V roce 2004 se opět přihlásila o slovo. A s ještě větší sílou.

Nic zpočátku totiž nenasvědčovalo tomu, že je Zuzana nemocná. Jen zvětšená bulka na krku signalizovala, že nebude všechno v pořádku. Ze sona břicha, kam herečku lékaři pro jistotu poslali, bylo jasné, že nemoc je zpátky. A opět měsíce strachu a bolesti. Zuzana zlou nemoc porazila i podruhé. Když se jí v roce 2006 novináři ptali, jak se cítí, tak říkala, že výborně.

Tehdy dostala i dotaz, zda své blízké připravila na to, že jednou může odejít navždy. "Natrápila jsem je dost už tím, že jsem byla nemocná, nebudu je trápit ještě řečmi o konci," měla jasno žena, jejíž životním heslem bylo rčení Když nejde o život, jde o nic...

S manželem Hynkem navíc silně toužili po miminku. "Máme pejska, jmenuje se Bubu, milujeme ho, ale s dítětem se to srovnávat nedá," měla před sebou jasný cíl. Byl to cíl, který se jí měl splnit, jenže zlá nemoc se nevzdala. 

Rakovina se vrátila potřetí

Třetí návrat rakoviny lymfatických uzlin byl smrtelný. Před dvěma lety jí totiž diagnostikovali maligní lymfom jiného, zákeřnějšího typu. Zuzana musela podstupovat silnou chemoterapii. S velkou bolestí však myslela na to, že se jednoho dne vyléčí. Její stav se však na začátku září zhoršil a musela být hospitalizována na klinice hematoonkologie na Karlově náměstí. Nemoc ji zasáhla neskutečnou sílou a začaly jí kolabovat plíce.

Když v pátek Dřízhalová coby Marcela Rubešová ze seriálu Velmi křehké vztahy zemřela, byl to šok nejen pro její rodinu, ale i kolegy. „My jsme věděli, že je Zuzka nemocná. Doufali jsme, že nemoc překoná. Je nám to moc líto,“ řekla Blesku mluvčí TV Prima Jana Mrákotová.

Fotogalerie
12 fotografií

"Její manžel si bral často volno, paní Zuzanu pořád vozil po doktorech, v poslední době šla práce stranou," popsala dojemnou Hynkovu péči jedna z jeho kolegyň v práci.

Miminko si stihla pořídit, ale...

Asi nejvíc však její odchod zasáhl manžela Hynka, za kterého byla herečka vdaná jedenáct let. „Je to moc smutné, před půl rokem si s Hynkem adoptovali miminko a byli tak šťastní,“ řekla Blesku exředitelka Divadla Na blízku Apolena Vynohradnyková.

Další člověk z jejího okolí pak potvrdil, že o miminko měli zažádáno dlouho, dostali ho do péče v době, kdy vše nasvědčovalo tomu, že rakovina je definitivně pryč...