Tvrzení, že jde o výběr nejhezčích modelek, které budou dobývat světová přehlídková mola, při pohledu na vyzáblé holčičky, kterým ze všech stran trčí kosti, poněkud pokulhává. Vždyť tyhle dívky spíš připomínají chodící kostry, a ne sexy krásky, které se jednou stanou hodně drahým ramínkem na modely od světových návrhářů. A velké peníze jsou jedním z hlavních motivů, proč je soutěž pro dívky tak atraktivní a proč jsou schopny držet nejdrastičtější diety.

Mezi česko-slovenskou finálovou dvacítkou se objevilo několik dívenek, které by z fleku mohly dělat reklamu na anorexii (vážná porucha příjmu potravy). A vzhledem k tomu, že jejich věk se pohybuje v rozmezí 14 až 16 let, není to vůbec pozitivní zpráva. A už vůbec to nevrhá hezký pohled na mezinárodní soutěž Elite Model Look, z jejíchž řad vzešla řada úspěšných modelek. Například Linda Vojtová, Denisa Dvořáková nebo Petra Němcová.

Moderátorkou večera se již poněkolikáté stala Simona Krainová. Ta se paradoxně před čtyřmi lety zapojila do boje proti anorexii. Modelka se stala tváří italské módní značky, která si na billboard dala anorektičku Isabelle Caro. Ta v prosinci 2010 prohrála boj s mentální anorexií. „Diety nedržím a všem mladým dívkám bych chtěla vzkázat, že žádné přehlídkové molo nestojí za zničené zdraví,“ tvrdí Krainová.

Fotogalerie
7 fotografií

Svět módy svou představu o kráskách nemění... Bohužel!973109:gallery:true:true

Pohled na desítku pubertálních finalistek, které se touží probojovat do světového finále Elite Model Look, může těžko lidi se standardním vnímáním krásy nadchnout. Možná tak starší muže, již sní o éterických lolitkách. Přesto právě takové dívenky ve věku čtrnáct až šestnáct let mají díky jmenované mezinárodní soutěži šanci dostat se do vysokého modelingu. Předvádět špičkovou módu a styl určujících návrhářů a ještě v neplnoletém věku vydělávat omamné, s Hollywoodem srovnatelné peníze.

Valná část úspěšných, do finále vybraných dívenek má jistě pro mnohé čtenáře paže jak hůlky, vyzáblé hrudníčky a bídy koncentráku hodné nohy, jež se na vysokých podpatcích jeví ještě více vyhublé. Průsvitná pleť, drobounké tváře, které se v záplavě dlouhých vlasů ztrácejí…

Některým vílám až hrozivě trčí na hrudi kosti, mají kruhy pod očima, vypadají nezdravě. Přesto jsou v oblastních kolech správně vybrané. Bohužel svět vysoké módy svou představu o kráskách, jež jeho kreace vynášejí na molu od šedesátých let, kdy byla hvězdou Twigy, nemění. Zdánlivě nevýrazné bledé obličeje jsou rovněž metou – dají se lépe stylizovat do různých výrazů.

Osobitostí neeliminují. A hubené, třtině podobné tělo je ideálním ramínkem na šaty, od nichž by ženské křivky odváděly pozornost. Optimisticky věřím, že většina finalistek Elite Model Look anorexií ani bulimií netrpí.

Jsou ve vývinu, možná některé čtrnáctileté dívky kvůli své váze ještě ani menstruaci nemají. Otázkou je, jak se jim bude tyto míry dařit udržovat ve dvaceti. Zda nezačnou vzhledem k drilu, který v modelingu panuje, trpět poruchou příjmu potravy. Nesáhnou po kokainu. Víc než ony pubertální holky by si takové možné nebezpečí měli uvědomit jejich rodiče.