Hudební drama vyvolalo už před lednovou premiérou nelibost skladatele Ladislava Štaidla, který chtěl její uvedení zarazit. Gottovi se Zaslíbení ale líbili a odměnil je potleskem.

Tím ho po aplausu vyprodaného hlediště na ztichlé scéně Mahenovy činohry po představení, které diváky vrací do období kolem srpna 1968, uvítali i herci. Zlatý slavík ale při debatě s nimi nešetřil faktickou kritikou. „Písničku Mistral bych na konec hry nedával. Nikdy jsem ji neměl moc rád!“ svěřil se zpěvák.

Svému představiteli Jakubovi Šafránkovi se smíchem řekl, že jeho repliky byly sice krátké, ale podstatné. Přesná podle Gotta byla i scéna, v níž Jirka Štaidl na poslední chvíli před přímým televizním přenosem tehdy dopisoval text hitu Kdepak ty ptáčku hnízdo máš.

„Ale popisované setkání s tajemníkem ÚV KSČ Müllerem bylo tenkrát až mnohem později. Totéž platí o Ivaně Zelníčkové, s níž Jirka Štaidl také chodil,“ upřesnil historii Karel Gott. A zavzpomínal i na to, jak textař, který se stejně jako jeho láska Mašková zabil při autonehodě, v sedmdesátých letech rozbil v opilosti bar ve vídeňském hotelu Bohemia. Autory hudebního dramatu Zaslíbení jsou Marek Hladký a Lenka Plachá, manželka uměleckého šéfa Mahenovy činohry Národního divadla v Brně Zdenka Plachého.

Fotogalerie
17 fotografií