„Ta nemoc je zrádná. Má vlnitý průběh,“ řekl Blesku MUDr. Pavel Boček z Fakultní nemocnice v Motole. Doposud Hlaváčová opouštěla dům pouze kvůli nutné lékařské kontrole a to v doprovodu manžela či dcery Báry Munzarové. Do lékárny už jezdil sám Munzar. Většinu dne Hlaváčová proležela a prospala. Ani komunikovat telefonem nezvládala.

Jak je tedy možné, že se hereččin stav ze dne na den změnil o 180 stupňů? „To patří k parkinsonovi. Chvilku je zdravotní stav pacienta horší, chvilku lepší. To ustane třes, zlepší se hybnost, zmírní se deprese. Člověk je jednou up a podruhé down,“ pokračuje doktor Boček s tím, že zítra může být zase hůř.

„Anebo ještě líp. To nikdo neodhadne,“ upřesňuje Boček. Nemoc je v každém případě nevyléčitelná a pacient se dá pouze udržovat v horším či lepším stavu. „Samozřejmě, že se herečka může ještě tak zlepšit, že bude moci hrát,“ poukazuje Boček. A to by si přáli všichni. A především Luděk Munzar, kterého manželčina nemoc naprosto vyčerpává. Proto také ihned poté, co přivezl herečku s nákupem domů, odjel s dcerou Bárou a vnučkou Aničkou na slavnostní oběd na Zbraslav.

Začal přece školní rok, ale především dcera chtěla svého otce alespoň na chvilku přivést na jiné myšlenky. Bez nemocné manželky. Navíc oběd v restauraci by už nákupem vyčerpaná Hlaváčová nezvládla. „Paní Jano, bojujte,“ píšou čtenáři podpůrné dopisy do Blesku. Naše redakce se k jejich výzvě připojuje!

Paní Jano, držíme palce!

Fotogalerie
10 fotografií