Do poslední chvíle Milena Vostřáková pracovala. „Stále ještě občas uvádím módní přehlídky a mojí největší aktivitou je pořad Hlasatelky v akci. S kolegyněmi Marií Tomsovou a Saskií Burešovou máme zájezdový pořad, kde na profesní i soukromou minulost vzpomínáme,“ svěřila se před nedávnem Blesk.cz Vostřáková.

Statečně proti okupantům

Její dobrá povaha byla příslovečná. Na televizní obrazovku nemohla po sovětské invazi roku 1968, kterou jednoznačně odsoudila a stala se jednou z hrdinek i obětí pražského jara. Po vítězném hokejovém zápase našich hokejistů s mužstvem Sovětského svazu v přímém přenose prohlásila: "Normálně piji urologický čaj - ale dnes připíjím vínem našim hokejistům, protože jde o vítězství nejen sportovní, ale i morální."

Následky se brzy dostavily. Milena dostala totální zákaz vystupovat nejen v televizi, ale i kdekoliv jinde. Nesměla uvést ani ples ve venkovské sokolovně. Ve stejné době jí těžce onemocněl manžel a brzo zemřel. A to ještě nebylo všechno zlé, co ji potkalo. Milena zažila tři těžké autohavárie, při jedné z nich byla těžce zraněna a strávila tři měsíce v Kladrubech a rok a půl byla upoutána na lůžko. Pro matku samoživitelku to bylo opravdu krušné období.

Fotogalerie
1 fotografie

Je to odchod legendy

Nikdy ale nezatrpkla. "Byla to nádherná ženská, vypadala o 20 roků mladší. Měla slunečnou povahu, nikdy o nikom neřekla nic špatného a když se v televizi klebetilo, raději odešla, vzpomínal pro Blesk.cz její kolega Saša Hemala. Pro něj i pro spoustu dalších nyní již legendárních hlasatelů byla Vostřáková vzorem.

"Jsem strašně nešťastná, že musím mluvit o Mileně v minulém čase. Právě od ní jsem se naučila moderovat," sdělila Blesk.cz zaskočená Saskia Burešová, která se s Vostřákovou znala už od roku 1962.

Po převratu se vrátila ještě na chvíli na televizní obrazovku. Moderovala mimo jiné oblíbený pořad Sama doma. „Pak jsem odešla sama. Říkala jsem si, že je tu spousta mladých hlasatelek a já nebudu čekat na to, až mi někdo řekne děkujeme, odejděte," v jednom z rozhovorů, který Vostřáková Blesk.cz poskytla.

Na začátku roku nikdo netušil, že bude poslední. Hlasatelku, která dokázala svou statečností ponížit komunistický režim, nakonec dostihla zákeřná choroba. Těžký zápal plic způsobil selhání organismu a Milena Vostřáková v pátek ve svých 77 letech zemřela.

Poslední rozloučení s Milenou Vostřákovou proběhne v pátek 15. června ve 12 hodin ve Velké obřadní síni Strašnického krematoria.