Ke včerejším 80. narozeninám přijel Jiřině Bohdalové domů s 80 růžemi pogratulovat i Blesk. Populární »Bohdalka« dorazila se svým džípem před svůj okál přesně v 16 hodin. „Mám strašný hlad, ještě jsem neobědvala,“ prohlásila herečka a podala si s Bleskem ruku.

„Jsem úplně vyčerpaná, od samého rána mi volají gratulanti. Na druhou stranu z toho mám obrovskou radost,“ svěřila. O tom, že jí kurýrem přišlo osobní blahopřání od prezidenta Václava Klause, se ale nezmínila. Až na přímý dotaz odpověděla. „Ano, asi v půl jedenácté přijel kurýr z Hradu. Ráno volali, takže jsem je čekala,“ přiznala Blesku Bohdalová.

Na prezidentské blahopřání se ale potěšeně netvářila. „Je to od pana prezidenta hezké, že si vzpomněl na moje narozeniny. To je ale asi tak všechno, co vám k tomu řeknu,“ pronesla herečka a na otázku, zdali dopis provázely i květiny, odpověděla lakonicky: „Ne!“

Na páteční oslavu do pražského Michnova paláce prezidenta pozvala. Ten se ovšem nechal slyšet, že bude s největší pravděpodobností prezidentsky zaneprázdněn. Prezidentský metál, který se udílí na státní svátek v říjnu, Jiřina Bohdalová nikdy nedostala. A nepřišlo jí ani u příležitosti osmdesátých narozenin pozvání na Hrad.

„Podívejte, já nejsem ten typ, který by musel jít na Hrad za každou cenu jenom proto, že má jubileum. Já se skutečně na Hrad necpu,“ pronesla Bohdalová s tím, že už dál celou věc nebude komentovat. Pak se usmála, poděkovala Blesku srdečně za nádherné růže a šla se připravit na večer. „Mám hrozný fofr a chci být jako vždy připravená,“ řekla Blesku Jiřina Bohdalová.

Co napsal prezident Klaus Jiřině Bohdalové

Vážená paní Jiřino,

dovolte mi, abych se i já připojil k obrovskému počtu gratulantů, kteří Vám v dnešní den děkují za to, co jste svou dlouhou kariérou vykonala na poli českého dramatického, filmového a televizního umění, a za radost, kterou jste svým uměním rozdávala celým generacím českých diváků. Chtěl bych Vám zároveň popřát elán, zdraví a sílu do dalších let. Česká kulturní veřejnost si Vás vždy vážila za schopnost udržet si po celá desetiletí vysokou úroveň, široký záběr, originalitu a osobitost svých hereckých výkonů. I já sleduji Vaši současnou plnohodnotnou uměleckou aktivitu, a proto věřím, že ani dnešní kulaté výročí nebude znamenat žádné zpomalení Vašeho nasazení.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

Fotogalerie
13 fotografií