Osmnáctý ročník hostila historická budova Národního divadla. Večerem už pošesté provázel plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Blesk.cz se podařilo ještě před vyhlášením zjistit, že cenu za celoživotní činoherní mistrovství získá herečka Jiřina Bohdalová. Naopak kategorie celoživotní operní mistrovství zůstala bez ocenění. Thálii měla dostat operní pěvkyně Naděžda Kniplová (78), ale ta ji odmítla. Nazvala ji milodarem, o který nestojí. Podle informací Blesk.cz cena žádného náhradního laureáta mít nebude.

"Cena pro paní Kniplovou bude uložena v divadelní asociaci. Až si to paní Kniplová rozmyslí, může si pro cenu přijít," řekl moderátor Procházka, když došlo vyhlášení její kategorie.

Jako první byly vyhlášeny ceny za muzikál. Thálii v této kategorii získala Dasha a Marián Vojtko. Thálii pro činoherce do 33 let získal Ladislav Špiner z Východočeského divadla v Pardubicích.

Zvláštní cenu Kolegia pro udělování cen Thálie získal dirigent Jiří Kout.

Cenu Thálie za činohru získala Květa Fialová. "Vašíku Postránecký, ty jsi mi to dal proto, že už jsem tak stará," řekla Fialová. V mužské kategorii dostal Thálii za činohru Jiří Štěpnička.

Jiřina Bohdalová dostala cenu za celoživotní činoherní mistrovství. Celé Národní divadlo Bohdalové tleskalo vestoje. „Já vím, že cena za celoživotní dílo je taková cena uzávěrková. Ale já vám slibuju, že vám ještě pokoj nedám,“ řekla Jiřina Bohdalová.

Poděkovala svým rodičům tam nahoru i dceři Simoně, která seděla v publiku. „Kdo si počká, ten se dočká,“ vzkázala Bohdalová kolegům, kteří na Thálii stále čekají.

Herz přišel s přítelkyní, jeho žena sólo

Do Národního divadla dorazil také například režisér Juraj Herz se svou přítelkyní Martinou Hudečkovou, zatímco jeho manželka Tereza Pokorná přišla sama. S fotografem Karlem Zakarem se totiž před nedávnem rozešla.

Sama přišla také manželka Jana Šťastného Lenka, která až do začátku slavnostního večera nervózně vybíhala před divadlo telefonovat.

Fotogalerie
17 fotografií