Kniplová své rozhodnutí zdůvodnila v otevřeném dopise Herecké asociaci. Nezúčastní se ani slavnostního večera v Národním divadle, kde budou dnes večer prestižní ocenění osmnáctého ročníku předána.

"Po takových letech mne návrh na ocenění pro mě překvapil. Myslím si, že jsem je měla dostat mezi prvními včetně toho, jak šli národní umělci za sebou. Dneska to už nechci. Nikdy jsem ve svém životě nepřijala milodary a nebudu je přijímat ani teď," řekla osmasedmdesátiletá pěvkyně.

"Nikdy jsem ze sebe nedělala nějakou nepřekonatelnou hvězdu, ale přece jen si myslím, že jsem docílila víc, než spousta ostatních, a vždycky jsem tady vadila," domnívá se.

Kdo je Naděžda Kniplová?

Naděžda Kniplová se narodila v Ostravě 18. dubna 1932. absolvovala pražskou Akademii múzických umění. Začínala v divadle v Ústí nad Labem, pak přešla do Brna, od roku 1964 je členkou Národního divadla. Od poloviny 60. let si Naděžda Kniplová začala budovat také mezinárodní renomé, které nakonec dosáhlo světových parametrů. Především byla oceňována za interpretaci heroin v operách Richarda Wagnera, ale nadchla publikum i kritiky také v dílech Beethovenových, Straussových, Pucciniho a Janáčkových.

Hostovala po celém světě. Jako pedagožka vychovala spoustu žáků, v roce 1991 byla na Akademii múzických umění jmenována profesorkou.

Střihavka odmítl vyplnit dotazník

Krom odmítnutí pěvkyně Kniplové provází letošní Thálie ještě jedna nepříjemnost. Kamil Střihavka, zpěvák nominovaný za muzikál, prohlásil, že nebude vyplňovat pro hereckou asociaci žádný dotazník. Šmytec. Tak to tu ještě nebylo.

Dosud poklidné předávání cen Thálií v podobě skleněných masek Bořka Šípka trochu rozčeřil pouze herec Jan Teplý (75). V roce 2005 coby prezident Herecké asociace zkolaboval na následném rautu a musela pro něj přijet sanitka.