Píseň Holubí dům po svém uvedení v roce 1972 okamžitě katapultovala neznámého Jiřího Schelingera mezi českou rockovou elitu. Hit byl přitom dlouho u skladatele Jaroslava Uhlíře v šuplíku na takzvaném fonodopisu.

„Fonodopisy byly magnetofonové pásky asi na tři minuty záznamu a já jsem si na ně vždycky dělal takzvané broukačky, melodie. Na jednom pásku jsem měl třeba pět melodií, mezi nimi i budoucí Holubí dům. Zahrál jsem to Svěrákovi a on začal pracovat na textu a já pak ještě dodělával refrén, takže to vznikalo dost dlouho,“ vzpomíná Uhlíř.

Málem hit nedostal

Duo Svěrák–Uhlíř přitom Holubí dům nepovažovalo za budoucí megahit. „Zpočátku jsme to brali jako normální řadovou písničku. Shodou okolností jsme s Jirkou Schelingerem a Karlem Šípem založili skupinu Faraon, takže se nám to hodilo. Když písničku Jirka nazpíval, bylo mu dvacet jedna let a znělo to jako od zralého chlapa. Dokázal tu hudbu zvednout,“ je přesvědčený Uhlíř.

Zpočátku přitom nebylo vůbec jisté, že Uhlíř se Svěrákem Schelingerovi Holubí dům vůbec dají k nazpívání. „Uhlíř chtěl, aby ji nazpíval někdo slavný. Nakonec jsem ho ale přesvědčil, že Schelinger to zazpívá nejlíp,“ řekl moderátor Karel Šíp, bývalý lídr Faraonů. Schelinger tak svůj největší hit dostal vlastně náhodou.

Faraon to neustál

Skupině nakonec velká sláva písničky zlomila vaz. Po Jiřím Schelingerovi totiž začaly pokukovat slavnější kapely, a ve Faraonu tak nevydržel příliš dlouho. „S mojí kapelou nahrál jen dvě malé desky a vzápětí, asi po dvou letech, přešel k Ringo Čechovi. Jeho kapela už točila elpíčka a Jirka tam měl obrovské možnosti. My jsme byli jen začínající poloamatérská kapela,“ krčí rameny Šíp.

Ve skupině Františka Ringo Čecha se Schelingerovi dařilo. „Celých sedm let jsme určovali trend, než nás vystřídal Katapult. Jiří Schelinger je spojený s mou nejúspěšnější hudební érou v životě,“ je přesvědčený František Ringo Čech.

Za krátký život stihnul mnoho

Jiří Schelinger se narodil 6. března 1951 v obci Bousov. Má mladšího bratra Milana. Byl dvakrát ženatý, z prvního manželství měl dceru Andreu. První kapelu založil už na základní škole. Během let pak vystřídal půltucet kapel, usadil se až v roce 1973 ve skupině Františka Ringo Čecha, kde vystřídal zpěváka Viktora Sodomu. Kariéra Jiřího Schelingera však skončila velmi brzy. 13. dubna 1981 nešťastným skokem z bratislavského Starého mostu do Dunaje, po kterém už nevyplaval na hladinu živý.

Mladší bratr Jiřího Schelingera Milan nechá odhalit pamětní desku při příležitosti nedožitých šedesátých narozenin zpěváka. Odhalení proběhne zítra v 15 hodin na domě na adrese Čestmírova 266/18 v pražských Nuslích, kde Jiří vyrůstal.

Fotogalerie
1 fotografie