689828:gallery:true:true1. Adrian Sarbu (55)

Prezident a generální ředitel CME, jednatel CET 21

Loňské umístění: 1

Kdo je to: Nejvyšší šéf nejsledovanější televize v České republice. Manažer, který se na veřejnosti příliš neprezentuje, o to více ovlivňuje pevnou rukou dění v zákulisí Novy. Narodil se v Brašově, v Rumunsku, absolvoval Divadelní a filmovou akademii. Po studiích se stal filmovým režisérem. V letech 1980 -1990 natočil přes 150 krátkých filmů – umělecké, dokumentární a koprodukční.

Byl členem první porevoluční vlády v Rumunsku ve funkci ministra kultury. Po odchodu z vlády založil filmovou a televizní produkční společnost Mediapro. Ta se stala jednou z největších společností ve východní Evropě. V roce 1993 založil Adrian Sarbu společnost PRO TV. Tato společnost se pak v roce 1995 stala součástí skupiny CME - Central European Media Enterprises.

Proč 1. místo: Adrian Sarbu stojí za provozem celé mediální skupiny CME, která vlastní TV Nova, v ČR dále provozuje kanál Nova Sport, digitální vysílání filmového kanálu Nova Cinema. V loňském roce odstartovala českou verzi MTV. Díky svému původu dostal od zaměstnanců hned po příchodu do Česka přezdívku Drakula. To bere s úsměvem, ovšem stejně jako obávaný transylvánský hrabě vládne nekompromisní rukou. Pokud není s prací spokojen, neváhá se s nimi rozloučit., jeho tlak neustál ani dnes už bývalý šéf Novy Petr Dvořák.

2. Libuše Šmuclerová (47)

Roman Šmucler s manželkou
Autor: David Malík, Ladislav Křivan

Generální ředitelka Ringier Axel Springer CZ

Loňské umístění: 3.

Kdo je to: Jedna z nejvýznamnějších manažerek České republiky. Vystudovala fakultu žurnalistiky v Praze, pracovala v Československé televizi, poté v managementu TV Nova - do roku 2004. Během následujících dvou let vybudovala ve funkci výkonné ředitelky společně se svým manželem MUDr. Romanem Šmuclerem síť klinik estetické medicíny Asklepion. Od 1. března 2007 je generální ředitelkou vydavatelství Ringier, které letos úspěšně fúzovalo se společností Axel Springer.

Proč 2. místo: Ringier Axel Springer CZ je největší tuzemské vydavatelství, do jehož portfolia patří i nejprodávanější deník v ČR Blesk, který čte každý den 1,426 milionu obyvatel. Dále vydává deníky Sport, Aha!, časopisy Reflex, ABC, Blesk pro ženy, Blesk zdraví, Blesk extra Vaše recepty, Svět motorů, Geo a další. Společnost výrazně posiluje také na internetu, kde je vlajkovou lodí server Blesk.cz.

3. Marek Singer (42)689838:gallery:true:true

Generální ředitel TV Prima

Loňské umístění: 7.

Kdo je to: Téměř 15 let pracoval v mezinárodním obchodu a marketingu v Evropě i USA (např. Unilever, Mattoni). Do vedení TV Prima nastoupil před dvěma lety.

Proč 3. místo: TV Prima letos neváhala a jít do přímého souboje s Novou. Na poslední chvíli dramaticky změnila podzimní vysílací schéma a nabízí stále nové projekty. Zabodovala novým seriálem Cesty domů, ale i soutěží Česko Slovensko má talent, kontroverzní reality show Čápi s mákem nebo jeho lidovější verzí Prostřeno. Na Novu sice ještě zcela nestačí, ale nový ostrý souboj se dá čekat na jaře. Nova vyjede se SuperStar a Prima údajně chystá velké překvapení.

4. Michel Fleischmann (58)689823:gallery:true:true

Prezident rozhlasových stanic Evropa 2, Frekvence 1

Loňské umístění: 5.

Kdo je to: Manažer, šéf úspěšných rozhlasových stanic u nás, které ovlivňují různé části showbyznysu. Vystudoval francouzskou literaturu na Sorbonně, po revoluci 1989 se stal ředitelem prvního komerčního rádia u nás. Oženil se s televizní hlasatelkou Kateřinou Lojdovou, mají spolu dvojčata Kláru a Maxe.

Proč 4. místo: Jednu ze dvou rozhlasových stanic - Evropu 2 nebo Frekvenci 1 - si pustí každý den téměř dva miliony posluchačů. Show Těžkého Pokondra je velmi oblíbená a písničky, které se v rádiích hrají, do značné míry ovlivňují vkus posluchačů při nákupu CD. Evropa 2 "udělala" i současného nejpopulárnějšího televizního moderátora Leoše Mareše.

5. Jiří Janeček (54)642507:gallery:true:true

Generální ředitel České televize

Loňské umístění: 6.

Kdo je to: Vystudoval střední průmyslovou školu chemickou, pak Fakultu žurnalistiky UK, působil jako reportér a moderátor zpráv. Před sedmi lety se stal generálním ředitelem ČT a loni svůj post obhájil.

Proč 5. místo: Řídí televizi, jejíž roční rozpočet je neuvěřitelných 7 miliard korun. Po letech kritiky konečně ohlásil výraznější změny, zbavil se kontroverzní ředitelky programu Kateřiny Fričové, očekávané dramatické korky k lepšímu se však nekonají, v novém vysílacím schématu pouze provětrává archivy. Janeček letos zaujal zejména svým životem nad poměry, snobskou kanceláří za pár milionů a osobním luxusním vozovým parkem. Vydrží v křesle další rok?

689822:gallery:true:true6. Peter Duhan (64)

Prozatímní ředitel Českého rozhlasu

Loňské umístění: 0

Kdo to je: od února letošního roku vede veřejnoprávní rozhlas.Vystudoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě, obor filmová a televizní scenáristika. Pracoval jako redaktor a dramaturg zábavy v České televizi, po roce 1989 se stal šéfredaktorem deníku Verejnosť a v letech 1991 – 1992 vykonával funkci ústředního ředitele Československého rozhlasu. Poté přešel do komerčního sektoru, od roku 2000 spolupracoval se stanicí ČRo 6 – Rádio Svobodná Evropa a v roce 2007 se stal jejím ředitelem. Od roku 2009 působil jako programový ředitel Českého rozhlasu.

Proč 6. místo: Veřejnoprávní rozhlas oslovuje pestrostí svých stanic co nejširší posluchačskou veřejnost, vysílá i pro menšiny a „koláče poslechovosti“ nejsou jeho prioritou. Potýká se ovšem s kritikou, že je až příliš zkostnatělý, má vysokou přezaměstnanost a vyjasněny také stále nejsou předražené zakázky při rozsáhlé rekonstrukci budovy na Vinohradech.

7. Michaela Maláčová (39)586529:gallery:true:true

Ředitelka soutěže Česká Miss

Loňské umístění: 10

Kdo je to: Významná česká podnikatelka. V roce 1991 zvítězila v soutěži Miss Československo. V roce 1992 začala studovat televizní a filmovou produkci na FAMU. Následně pomáhala s organizací Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a působila jako mluvčí společnosti Motokov. V letech 2000 až 2003 byla mluvčí ODS. Roku 2003 založila reklamní agenturu GoodComm.

V roce 2005 se Praha uskutečnil první ročník soutěže krásy, kterou založila, nazvané Česká Miss. Letos se provdala za podnikatele Zdeňka Bakalu, se kterým má tři děti – dceru Annabell (4) a syny Arona (3)) a Arama (1). Žije ve Švýcarsku.

Proč 7. místo: Vzestup oproti loňskému umístění má významný důvod, v letošním roce její soutěž Česká miss pohltila konkurenční a starší soutěž Miss ČR, čímž získala Michaela Maláčová získala monopol v soutěži krásy. Začátkem příštího roku se tedy můžeme těšit na jedinou velkou a opravdovou soutěž o nejkrásnější dívku Česka.

8. Miloslava Nováková (54)689827:gallery:true:true

Ředitelka marketingu TV Nova

Loňské umístění: mimo TOP 50

Kdo je to: Manažerka, která řídí marketing TV Nova a ostatních kanálů skupiny. Na Nově pracuje v různých vedoucích funkcích už 11 let.

Proč 8. místo: Patří mezi nejdůležitější osobnosti Novy, podle spekulací tisku byla i na seznamu možných nástupců ředitele Dvořáka, který svou pozici opustil v polovině roku. Má velké rozhodovací pravomoci a tím i vliv na showbyznys.

9. Jan Kraus (57)641709:gallery:true:true

Moderátor

Loňské umístění: mimo TOP 50

Kdo je to: Moderátor, herec, dramatik. Teprve po revoluci mohl plně uplatnit svůj břitký a kousavý humor v roli moderátora originální show.

Proč 9. místo: Výrazná osobnost hostí ve svém pořadu známé i neznámé lidi, a kdo posezení v jeho "horké pohovce" ustojí, ten přežije už všechno. Poté, co se ho za jeho kritiku snažila Česká televize odsunout na druhou kolej, se bryskně přesunul na Primu, kde si ho každý pátek naladí téměř milion diváků. Zabodoval také v porotě soutěže Česko Slovensko má talent. Nenechává lhostejnými ani vrcholové politiky, které většinou dost štve, a nebojí se jasně říct svůj názor.

10. Lucie Bílá (44)

bílá
Autor: Pavel Machan a Jiří Hadač

Zpěvačka

Loňské umístění: 15

Kdo je to: Zpěvačka, muzikálová herečka a spolumajitelka divadla TaFantastika.

Proč 10. místo: Letos se stala jednou z porotkyň soutěže Česko Slovensko má talent. Z interpretky se stala ta, která pomáhá dostat se vzhůru novým hvězdám. A oni její hvězda nezapadá. I letos se stala zlatou Slavicí a před svátky vydala nové album. Svou prostořekostí na Českém slavíku, na kterém v přímém přenosu na Nově propagovala konkurenční Primu, doběla rozžhavila vedení Novy a na této stanici si asi už ani neškrtne. Zato ji uvidíme na Silvestra na Primě.

11. Oldřich Lichtenberg (47)415960:gallery:true:true

Producent

Loňské umístění: 9

Kdo je to: Vystudoval práva na UK v Praze.V roce 1990 byl spoluzakladatelem agentury Art Production. Od roku 1996 působí jako divadelní producent, od května 2001 vlastní s Michalem Davidem společnost Cleopatra Musical. Jím produkované muzikály se hrají v divadlech Broadway a Hybernia.

Proč 11. místo: Díky obsazení v muzikálu se z neznámého zpěváka či zpěvačky může stát hvězda, což se Lichtenbergovi už několikrát povedlo (např. s Monikou Absolonovou). Jenže poslední muzikál Ať žije rokenrol není zrovna divácká bomba, rozporuplné kritiky měl i Baron Prášil. Na letošek ohlášená premiéra Kata Mydláře byla odložena na únor příštího roku.

12. Leoš Mareš (34)661001:gallery:true:true

Moderátor

Loňské umístění: 11

Kdo je to: Rozhlasový a televizní moderátor. Jeho ranní show v rozhlase stejně jako jeho televizní výstupy mají své příznivce. Je milovník luxusu, v garáži mu parkují nejdražší auta a místo manželky se nyní ve společnosti objevuje s mladou milenkou Hankou Svobodovou. Rozvod je na spadnutí.

Proč 12. místo: Jako moderátor zábavných pořadů v Česku stále těžko hledá konkurenta, ale jeho výstřelky v chování a kopírování hovězích modelů ho výš ke hvězdám nevynesou. Co se týče stylu moderování usnul na vavřínech a spíše se opakuje než aby přinášel do oboru něco nového.

13. Karl Hans Arnold (48)

Předseda představenstva Mafra689821:gallery:true:true

Loňské umístění: 8

Kdo je to: Schopný zahraniční manažer, původně novinář, je na předsednickém postu už osm let. V letech 1999-2001 byl vydavatelem francouzské mutace časopisu National Geographic. Vystudoval národní a podnikové hospodářství a v roce 1990 získal doktorát z filozofie na Bohchumské univerzitě.

Proč 13. místo: řídí mediální skupinu Mafra, která vydává deníky MF Dnes, Lidové noviny, Metro, provozuje zpravodajské inernetové servery, hudební televizi Óčko a rozhlasové stanice Expressradio a Radio Classic FM. Tiskoviny vydávané skupinou Mafra zaznamenaly v poslední době pokles nákladu.

689824:gallery:true:true14. Jiří Hrabák (49)

Generální ředitel Rádia Impuls

Loňské umístění: 14

Kdo je to: Řídí úspěšnou celoplošnou stanici Impuls a rádio RockZone. Na vedoucí místo se vypracoval od píky -  vystudovaný inženýr začínal v rádiu před 11 lety jako moderátor v Českém rozhlase i na Evropě 2.

Proč 14. místo: Rádio Impuls si stabilně drží pozici jedné z nejposlouchanějších stanic v republice. Každý den si ji naladí alespoň na chvíli více než milion posluchačů. Stanice staví nejen na hudebních hitech, ale v diskusních pořadech se  věnuje se i politickým a celospolečenským problémům.

15. Iveta Bartošová (44)

Iveta Bartošová
Autor: Blesk - Pavel Machan

Zpěvačka

Loňské umístění: 45

Kdo je to: Na hudební scéně se pohybuje Iveta přes dvacet let. První CD s názvem I. B. ji vyšlo v roce 1987. Žila s hudebníkem Ladislavem Štaidlem, se kterým má syna Artura (15). Vdala se i zkrachovalého producenta Jiřího Pomeje (45), manželství vydrželo dva roky.

Proč 15. místo: Iveta se letos stala nekorunovanou královnou bulvárních skandálů. Hýbe českým showbyznysem díky svému zmatenému a neuvěřitelnému soukromému životu. Po dlouhých letech pustila do éteru svoje nové pecky jako Heja heja a Děkuji vám, andělové, CD však bez zájmu leží na pultech. Iveta boduje více soukromým životem než uměním.

16. Michal David (50)663815:gallery:true:true

Producent a hudebník

Loňské umístění: 24

Kdo je to: Skladatel a muzikant. Vydal 16 sólových alb, kterých se prodalo přes 3 miliony kusů. K letošnímu životnímu jubileu vydal bilanční 2 CD+DVD na kterém nechybí žádný z jeho hitů.

Proč 16. místo: Letošní oslavou svých padesátých narozenin dokázal, že stále patří na špičku českého showbyznysu. Podařilo se mu totiž vyprodat O2 Arenu do posledního místa. Také vánoční koncert v Lucerně měl úspěch. Na muzikálové scéně se objevily hned dvě premiéry s jeho písničkami. On sám stojí za svým Je třeba zabít Davida, bývalý spolupracovník František Janeček uvedl s jeho písničkami Děti ráje.

17. Jaroslav Těšínský (60)

Organizátor soutěže Český slavík

Loňské umístění: 18

Kdo je to: Vystudovaný právník, pracoval na manažerských pozicích v tištěných médiích, majitel společnosti Musica Bohemica, která pořádá soutěž Český slavík – dříve Zlatý slavík.

Proč 17. místo: V záplavě nejrůznějších žebříčků a soutěží si Český slavík stále udržuje pevnou pozici nejznámější ankety v Česku. Letos hlasovalo v anketě o několik desítek tisíc lidí než loni. I letos hlavní cenu získala Lucie Bílá a Karel Gott. Díky proříznuté puse Lucie Bílé v přímém přenosu na Nově to vypadá, že příští ročník bude přenášet buď Prima nebo Česká televize. V každém případě byl přímý přenos ten den nejsledovanějším pořadem všech televizních stanic.

18. Dara Rolins (38)

Dara Rolins
Autor: Tomáš Vrbenský

Zpěvačka

Loňské umístění: 35

Kdo je to: Na jevišti pop music se pohybuje už od 9 let, od roku 1988 žije v Česku, nyní vychovává dvouletou dceru Lauru. S partnerem Matějem Homolou se rozešla a odjela na neurčitou dobu do USA.

Proč 18. místo: Do povědomí veřejnosti se letos zapsala spíše soukromými průšvihy - tragickou dopravní nehodou, při které svým autem srazila muže, který následkům zranění podlehl, a rozchodem s Homolou.  Měla moderovat Českého slavíka, ovšem poté, co Prima zveřejnila, že příští rok bude sedět v porotě X-Factoru, jí Nova moderování vzala. Na druhé straně úspěšně otevřela svůj butik se stylovým nábytkem a drží se mezi nejnápaditěji oblékanými ženamik showbyznysu.

19. Jiří Bartoška (63)394123:gallery:true:true

Prezident MFF Karlovy Vary, herec

Loňské umístění: 17

Kdo je to: Divadelní a filmový herec se dnes na plátně objeví spíše výjimečně. Je už 16 let prezidentem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Proč 19 místo: Dokázal z malého festivalu udělat událost evropského formátu. S ekonomickou krizí ovšem část sponzorů MFF odpadla a Karlovy Vary se už spíše než filmovým uměním dostávají do povědomí bujarými večírky druhořadých českých herců.

20. Jakub Ludvík (40)

Fotograf Jakub Ludvík, současný přítel zpěvačky Šárky Vaňkové
Autor: Jiří Hadač

Fotograf

Loňské umístění: 41

Kdo je to: Ludvík patří k předním českým módním fotografům. Specializuje se na portréty, má za sebou řadu kalendářů nejen pro české, ale  i zahraniční zákazníky.

Proč 20. místo: Mít portrét od Ludvíka považuje řada českých osobností za nezbytnost. Pravidelně tak před jeho objektivem pózuje Lucie Vondráčková nebo Michal David. Jeho fotografie jsou i na titulních stranách časopisů či přebalech CD.689829:gallery:true:true

21. Jaromír Skopalík (46)

Jednatel vydavatelství Bauer Media

Loňské umístění: 13

Kdo je to: Řídí jeden z největších vydavatelských domů v ČR. Vystudovaný přírodovědec si doplnil ekonomické vzdělání na univerzitě v Londýně. Od roku 2001 pracuje ve vydavatelství Bauer Media, které vydává 25 titulů. Od loňského roku je ve vedení časopisové sekce správní rady Unie vydavatelů.

Proč 21. místo: Vede jedno z největších vydavatelství v Česku. Důvodů k radosti ale asi příliš nemá, když některým jeho titulům poklesly zisky a časopisy Dívka a Bravo girl se musely sloučit v jeden titul.

Karel Gott se o všem dozvěděl z telefonátu Blesku, když koncertoval v Berlíně
Autor: Ladislav Křivan, Martin Procházka a David Malík
22. Karel Gott (71)

Zpěvák

Loňské umístění: 28

Kdo to je: Největší pěveckou hvězdu snad ani není třeba představovat, Karla Gotta zná každý obyvatel České republiky.

Proč 20 místo: Letos získal svého v pořadí již 36. Zlatého slavíka, absolvoval velmi úspěšnou šňůru koncertů s Evou Urbanovou, zúčastnil se i charitativního koncertu Blesku Magická noc. Angažuje se i v dalších charitativních akcích a přes svůj věk plánuje i řadu nových projektů.

23. Iva Milerová (39)689826:gallery:true:true

Ředitelka vydavatelství Supraphon

Loňské umístění: 34

Kdo je to: Začínala ve vydavatelství BMG Ariola, později přešla do Warner Music, kde vystoupala na profesním žebříčku až na post ředitelky. Loni se přešla na šéfovskou funkci do Supraphonu.

Proč 23. místo: Vydavatelství je zaměřeno především na českou pop klasiku, není proto tolik ohroženo pirátským stahováním. Vydává největší hvězdy českého hudebního nebe, slavíky Karla Gotta i Lucii Bílou, ale také Cimrmany.

689825:gallery:true:true24. Zbyněk Knobloch (51)

Ředitel pobočky Sony music

Loňské umístění: 31

Kdo je to: Šestým rokem je v čele hudebního vydavatelství Sony music. Začínal v Ekonomickém ústavu Akademie věd, po revoluci stál i u zrodu Bontonu.

Proč 24. místo: Udržel se ve světě pirátských nahrávek a stále ovládá část trhu s prodejem desek. Ve své stáji má mimo jiné Martu Jandovou, Michala Davida, ale i nováčky z talentových soutěží jako jsou Martin Chodúr či Miro Šmajda.

25. Jiří Pomeje (45)

Jiří Pomeje prý zažívá úžasné období
Autor: Pavel Machan

Herec, manažer, producent

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Herec, který bohužel vstoupil i do producentských vod. Jako producent se podílel na filmu Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí i Andělská tvář. Poslední film mu zlomil vaz a dodnes se nemůže vzpamatovat z dluhů. Roku 2008 oženil s Ivetou Bartošovou a stal se jejím manažerem.

Proč 25. místo: Pro Ivetu Bartošovou sehnal mnoho zajímavých vystoupení, Iveta jím naordinované tempo ale nevydržela, nejdříve s ním skončila jako s manažerem a pak se s ním i rozvedla. Pomeje přesto nehodil flintu do žita a dostal příležitost jako manažer vánočního koncertu Michala Davida v Lucerně.

26. Tomáš Filip (46)689836:gallery:true:true

Generální ředitel Universal Music

Loňské umístění: 25

Kdo je to: Bratr zpěvačky Lenky Filipové, stojí už přes deset let v popředí Universalu.

Proč 26. místo: Universal Music patří mezi nejsilnější vydavatelství na českém trhu. Spojil se s mobilními operátory s nabídkou možnosti stahování oblíbených písniček do mobilu. Kromě toho spolupracuje s komerčními firmami v reklamních kampaních.

27. Jiří Adamec (62)541054:gallery:true:true

Režisér

Loňské umístění: 40

Kdo je to: Vystudoval DAMU, poté FAMU a patří k nejznámějším českým režisérům. Proslavil se seriálem Sanitka, po revoluci Pojišťovnou štěstí a byl i dvorním režisérem TV Nova. Po neshodách s vedením stanice odešel na konkurenční Primu.

Proč 27. místo: Po hádce s Novou a nezdaru se soutěží Miss ČR, ve které se po boku Taťány Kuchařové angažoval, se zdálo, že Adamec v showbyznysu skončil. Letos se ale vrátil díky TV Prima zpátky do sedla, je hlavním režisérem nového seriálu Cesty domů, jehož každý díl sleduje téměř milion diváků.

 

689832:gallery:true:true28. Martin Kratochvíl (64)

Ředitel Bontonu

Loňské umístění: 27

Kdo je to: Podnikatel, spisovatel, kameraman a režisér. Vystudoval filosofii a psychologii na UK, po revoluci založil vydavatelství Bonton. Z toho se stalo postupně rozsáhlé impérium, zahrnující vydávání knih, produkci filmů i hudby.

Proč 28. místo: Pod Bonton spadá i Bontonfilm, který zastupuje hollywoodská studia 20th Century Fox, Paramount a Universal. Kromě toho vlastní Kratochvíl i soukromé nahrávací studio Budíkov.

29. Petr Šiška (45)

Petr Šiška
Autor: Foto Nedělní Blesk – Petr Bělka

Generální ředitel Petarda Production

Loňské umístění: 29

Kdo je to: Hudební producent, vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity. Od roku 1987 se živil jako profesionální hudebník, byl moderátorem Nočního proudu Československého rozhlasu a jako redaktor a moderátor spolupracoval s televizemi Cable plus film, TV Premiéra a Česká televize. Je autorem řady písňových textů, objevitel Ewy Farne.

Proč 29. místo: I když Petarda Production nesídlí v Praze, má celostátní vliv. Organizuje řadu akcí, počínaje politickými konferencemi a konče koncerty hvězd jako Jarek Nohavica, Věra Špinarová apod.

30. Václav Klaus (69)

Prezident Václav Klaus navštívil vydavatelství Ringier ČR
Autor: Martin Sekanina

Prezident České republiky

Loňské umístění: 32

Kdo je to: Profesor a ekonom, který po revoluci založil pravicovou ODS. Stal se ministrem financí a předsedou vlády. Od roku 2003 je prezidentem České republiky.

Proč 29. místo: Současní prezidenti vyspělých zemí nejsou jen politiky, ale stále více zasahují svým vlivem a postavením i do oblasti showbyznysu (např. francouzský prezident Sarkozy, americký prezident Obama apod.). Showbyznys se u nás dělí na dvě skupiny – jedna Klause obdivuje a druhá, mu nemůže přijít na jméno.

 

31. Vladimír Kočandrle (49)689831:gallery:true:true

Ředitel EMI ČR

Loňské umístění: 26

Kdo je to: Zakladatel skupiny OK Band, ve které se stará o hudbu a texty. Po revoluci založil hudební vydavatelství Monitor, nyní spadající pod koncern EMI. Šéfem a manažerem je už přes 15 let.

Proč 31. místo: EMI si udržuje druhou příčku mezi českými vydavatelstvími. Hvězdou v jeho stáji je Iva Frühlingová, Tři sestry nebo Dan Landa. Vliv klasických hudebních vydavatelství v showbyznysu však díky internetu pomalu ale jistě klesá.

32. Ondřej Pýcha (35)689834:gallery:true:true

Umělecký fotograf

Loňské umístění: 33

Kdo je to: Jeden z nejlepších českých fotografů. Vystudoval uměleckou průmyslovku obor komerční fotografie. Věnuje se zejména portrétní a reklamní tvorbě.

Proč 32. místo: Na svém kontě má mimo jiné přes 100 obálek CD osobností showbyznysu, např. Lucie Bílé, Ewy Farne nebo Anety Langerové, portrétuje modelky i sportovce.

33. Agáta Hanychová (25)

Kobylka tak pěkně křupne
Autor: Pavel Machan

Modelka

Loňské umístění: 48

Kdo je to: Nezkrotná modelka, která v roce 2005 získala titul vicemiss ČR. Dnes je z Agáty, modelka, moderátorka, příležitostná herečka a majitelka vlastní agentury.

Proč 33. místo: Patří mezi nejžádanější modelky s image rebelky. „Česká Paris Hilton“ dokončila studium na Slezské univerzitě v Opavě, má tedy titul bakaláře, a má i vlastní kolekci oblečení. Neustále si vymýšlí nové projekty a český showbyznys by bez ní byl lehce nudný.

34. Robert Porkert (46)689833:gallery:true:true

Šéf Live Nation Czech Republic

Loňské umístění: 21

Kdo je to: Vystudovaný učitel, založil v roce 1992 agenturu Interkoncerts, do které v roce 2004 vstoupila největší světová koncertní agentura Clear Channel, dnes Live Nation.

Proč 34. místo: Agentura vozí do České republiky špičková představení, např. ABBA the Show, koňský balet Apassionata, příští rok to budou Roxette, Roger Waters - The Wall apod. Přiváží ovšem i kýčovité výstavy typu Tutanchamonova hrobka nebo Terakotová armáda.

35. Adela Banášová (30)

Banášová si umí udělat legraci i sama ze sebe.
Autor: Petr Kurečka a Marek Škarpa, kalendář PROMĚNY 2011

Moderátorka

Loňská umístění: 0

Kdo je to: Slovenská moderátorka a jedna z porotkyň soutěží ČeskoSlovenská Superstar a Talentmánia. V televizi pracuje už od 16 let a její ranní show ve FUNradiu (slovenská stanice podobná české Evropě 2) patří k nejposlouchanějším na Slovensku.

Proč 35. místo: Je pohotovou moderátorkou, která nečekaně strčila do kapsy i takové matadory, jako je Leoš Mareš, který vedle ní vypadal jako ňouma. Má vytříbený smysl pro humor a to se cení! Leoš má štěstí, že je Slovenka a její rozsáhlejší vystupování v českých televizích tak nepřichází v úvahu.

36. Jaro Slávik (36)653776:gallery:true:true

Producent

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Hudební producent, už v 21 letech vedl hudební vydavatelství. Pracoval v televizi a založil agenturu, která na Slovensko přiváží světové hvězdy a zajišťuje jim servis. Byl jedním z porotců soutěže Česko Slovensko má talent.

Proč 14. místo: Jako šéfproducent TV Markíza sice úspěšný nebyl, ale jako porotce televizní soutěže svými komentáři nadchl i české obecenstvo. Koho si vybere, a vezme pod svá křídla, ten se ve světě neztratí. Je potencionálním chlebodárcem lidí nejen ve slovenském, ale teď i českém showbyznysu.

37. Zdeněk Troška (57)

Zdeněk Troška díky Talentmanii mohl natočit pohádku Čertova nevěsta
Autor: Petr Merta, Ladislav Křivan, TV Nova

Režisér

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Scénárista a režisér. Vystudoval pražskou FAMU obor filmová a televizní režie. Do dějin filmu se zapsal díky trilogii Slunce seno… Za filmové Kameňáky si odnesl cenu kritiků Plyšového lva za nejhorší film.

Proč 37. místo: Letos zasedl v roli hodného strýčka do poroty Talentmanie, ale stihl dokončit i novou filmovou pohádku. Téměř každý rok natočí alespoň jeden film, dokáže své filmy skvěle prodat a získat do nich přední tváře českého showbyznysu.

38. Marta Jandová (36)

Marta Jandová si odnesla náramek a dva prstýnky
Autor: Pavel Machan

Zpěvačka

Loňské umístění: 37

Kdo je to: Dcera hudebníka Petra Jandy a jediná žena kapely Die Happy, žila dlouhou dobu v Německu. Po návratu do Čech zamíchala stojatými vodami showbyznysu jak svým zjevem tak bezprostředním vystupováním.

Proč 38. místo: V současné době pendluje mezi Německem a Českem. Vystupuje v muzikálech Mona Lisa a Ať žije rokenrol. V loňském roce zasedala v porotě ČeskoSlovenské SuperStar, což ji rázem vykoplo v oblasti showbyznysu směrem vzhůru, protože předtím ji u nás téměř nikdo neznal. Začátkem příštího roku ji čeká členství v porotě primáckého X-Factoru.

39. Paľo Habera (48)

Pavol Habera ako porotca v SuperStar
Autor: anc

Zpěvák a porotce Talentmania

Loňské umístění: 38

Kdo je to: Slovenský zpěvák, který si vrchol slávy zažil hlavně v 90. letech s kapelou Team. Loni zasedl v porotě ČeskoSlovenská SuperStar, letos byl porotcem v novácké Talentmanii.

Proč 39. místo: Ve slovenských porotách je jako doma a pomalu se zabydluje i v Česku. SuperStar vyměnil za Talentmanii a částečně tak rozhoduje o budoucnosti nových talentů českého showbyznysu. Jeho poznámky na adresu nezkušených soutěžících ovšem jdou mnohdy za hranu slušného chování a gentlemanství a jsou spíš trapné než vtipné.

40. Ivana Gottová (34)

Ivana Gottová se představila ve svatebních šatech ušitých na míru od Lukáše Lindner
Autor: Pavel Machan

Moderátorka

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Vystudovala střední zdravotnickou školu a pracovala jako produkční v divadle. V lednu 2008 se provdala za Karla Gotta a vychovávají spolu dvě dcery - Charlotte Ellu (4) a Nelly Sofii (2).

Proč 40. místo: Letos se vymanila ze škatulky luxusní ženy v domácnosti a stala se tváří VIP Zpráv TV Prima. Počátky jejího moderování byly hodně rozpačité, stále se však zlepšuje. Rovněž její róby do společnosti získávají stále větší pozornost a stává se z ní hodně elegantní a vlivná žena.

41. Denisa Schulzová (36)689835:gallery:true:true

Šéfka marketingu TV Prima

Loňské umístění: 0

Kdo to je: manažerka, která na Primě působí od

roku 2008. Dříve působila jako ředitelka společnosti R Media, zkušenosti sbírala i v agentuře Bison & Rose či jako tisková mluvčí a PR manažerka GTS Novera. Pracovala také pro týdeník Respekt a obecně prospěšnou společnost Člověk v tísni.

Proč 41. místo: Televizní stanice Prima získává na diváckém trhu stále větší oblibu, cílenými reklamními kampaněmi úspěšně dostává do povědomí diváků své nové pořady a projekty (Cesty domů, Čápi s mákem, Česko Slovensko má talent apod.). I na příští rok chystá pro diváky nejedno překvapení.

42. Petr Vachler (44)689837:gallery:true:true

Producent a výkonný ředitel ČFTA

Loňské umístění: 43

Kdo je to: Vystudoval pedagogickou fakultu, založil si vlastní produkční firmu Vachler Art Company a stál u zrodu filmové soutěže Český lev.

Proč 42 místo: Majitel a ředitel společnosti v jednom, producent, režisér, příležitostný herec a zarytý vegetarián, předává českým hercům to největší ocenění v podobě Českého lva. Sledovanost přímých přenosů z předávání cen sice upadá, ale pro herce je to pocta obdobná americkému Oscaru.

43. Ewa Farna (17)637770:gallery:true:true

Zpěvačka

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Idol teenagerů, její první deska Měls mě vůbec rád se stala Nejprodávanějším debutem v kategorii Objev roku, od Universal Music dostala platinovou desku za prodej více než 25.000 nosičů.

Proč 43. místo: Už několik let se drží na předních místech nejrůznějších anket (v letošním Slavíku skončila třetí za Lucií Bílou a Lucií Vondráčkovou), boduje v Andělech apod. Svým stylem oblékání i zpívání se v talentových soutěžích stává nedostižitelným vzorem téměř všech začínajících zpěvaček.

44. Dan Landa (42)247039:gallery:true:true

Zpěvák, skladatel

Loňské umístění: 30

Kdo je to: Rockový zpěvák, držitel mnoha zlatých a pěti platinových desek, autor muzikálů Krysař, Touha, Tajemství nebo Tajemství Zlatého draka.

Proč 44. místo: Jako jeden z mála velmi dobře prodává svá CD, jeho projekty vždy přitahují velkou pozornost. Spolu s manželkou, režisérkou Mirjam Landovou dává či bere práci lidem ze showbyznysu. Letos však zabodoval teprve před pár dny premiérou filmu Tacho.

45. Andrea Verešová (30)674921:gallery:true:true

Modelka

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Modelka, která díky vítězství v soutěži Elite Model Look prorazila v 16 letech ve světě modelingu. V 18 letech získala titul Miss Slovensko 1999 a titul Miss desetiletí. Šest let žila po boku hokejisty Jaromíra Jágra. Provdala se provdala za právníka Daniela Volopicha, mají dceru Vanessu (3) syna Daniela Tobiase (1,5).

Proč 45. místo: Kromě modelingu a moderování natáčí reklamy, objevila se i ve filmech (Princ a já, (Panic je nanic). Svým luxusním šatníkem a klenoty provokuje zejména dámskou část českého showbyznysu. Přesto, že je matkou dvou dětí, udržuje si krásnou postavu a je stále žádanou modelkou.

46. Milada Karasová (60)689843:gallery:true:true

Ředitelka Czechoslovak models

Loňské umístění: 46

Kdo je to: První dáma jedné z nejvlivnějších modelingových agentur u nás. Pod křídly má takové hvězdy jako Terezu Maxovou, Danielu Peštovou nebo Evu Herzigovou.

Proč 46. místo: Agentura, která má v Česku dlouholetou tradici, dokáže i z neznámých dívek udělat hvězdy světových přehlídkových mol.

47. Pepa Vojtek (45)651916:gallery:true:true

Zpěvák, frontman skupiny Kabát

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Zpěvák, který od roku 1988 zpívá v teplické rockové skupině Kabát. Z manželství má syna Josefa, ze vztahu s herečkou Sabinou Laurinovou dceru Valentýnu. Ze vztahu s tanečnicí Libuší Vojtkovou má syna Matýska. Momentálně je ženatý s tanečnicí Jovankou Skrčeskou.

Proč 47. místo: skupina Kabát patří na výsluní české rockové hudby dlouhá léta, sbírá Slavíky (v letošním roce potřetí první), má bezpočet platinových desek. Pepa navíc patří k hvězdné muzikálové elitě.

48. Xindl X (30)

Xindl X alias Ondřej Ládek rád provokuje
Autor: Dana Kolářová

Zpěvák

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Vlastním jménem Ondřej Ládek, rapper s kytarou, který se pokouší nalézt nový přístup k českému písničkářství. Těžištěm jeho tvorby jsou ironické texty, proslavil se písničkami Anděl a Dysgrafik.

Proč 48. místo: Xindl X rozvířil stojaté vody českého showbyznysu svým smyslem pro humor i vztahem s herečkou a zpěvačkou Olgou Lounovou (29), s níž tvoří na první pohled poněkud nesourodý pár.

49. Osmany Laffita (45)

Módní návrhář

Loňské umístění: 0

Osmany Rodrigues Laffita svou tichou módní show věnoval bratru, kterého před pár týdny zabili na Kubě.
Autor: Martin Mithofer

Kdo je to: Kontroverzní návrhář kubánského původu. Během 90. let sbíral zkušenosti u proslulých módních domů jako je Versace či Kenzo. V září roku 1999 začal dráhu módního návrháře v Česku. Jeho móda je určena pro ženy vyhledávající eleganci, které se chtějí oblékat kreativně.

Proč 49. místo: Osmany presentuje své kolekce v Paříži, New Yorku a Miami. Prestižní módní magazín Vogue En Español ho vyznamenal oceněním nejlepšího návrháře Designer´s Choice Award. Jeho šaty nosí Ivana Trump, Dagmar Havlová, princezna Ubol Ratana z Thajska a mnoho dalších zvučných jmen z celého světa.

50. Tereza Maxová (39)456928:gallery:true:true

Modelka, ředitelka nadace

Loňské umístění: 44

Kdo je to: Jedna z nejuznávanějších českých top modelek, svou kariéru začala v roce 1989 v Paříži. Byla na titulech prestižních módních časopisů a předváděla pro značky Dior, Chanel, Prada. Žije v Monaku se svým tureckým manželem Burakem Oymenem (37) vychovává syna Tobiase (10) a dceru Mínu (1,5).

Proč 50. místo: Nadace Terezy Maxové pomáhá opuštěným dětem ve více než 200 dětských domovech. Pod jejím patronátem je víc než 20 tisíc dětí z kojeneckých ústavů. I po dvaceti letech v modelingu patří k naprosté špičce.

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:21.0cm 842.0pt; margin:70.9pt 172.65pt 70.9pt 127.6pt; mso-header-margin:35.45pt; mso-footer-margin:35.45pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

21-30

 

21.Jaromír Skopalík (46)

Jednatel vydavatelství Bauer Media

Loňské umístění: 13

Kdo je to: Řídí jeden z největších vydavatelských domů v ČR. Vystudovaný přírodovědec si doplnil ekonomické vzdělání na univerzitě v Londýně. Od roku 2001 pracuje ve vydavatelství Bauer Media, které vydává 25 titulů. Od loňského roku je ve vedení časopisové sekce správní rady Unie vydavatelů.

Proč 21. místo: Vede jedno z největších vydavatelství v Česku. Důvodů k radosti ale asi příliš nemá, když některým jeho titulům poklesly zisky a časopisy Dívka a Bravo girl se musely sloučit v jeden titul.

 

 

22. Karel Gott (71)

Zpěvák

Loňské umístění: 28

Kdo to je: Největší pěveckou hvězdu snad ani není třeba představovat, Karla Gotta zná každý obyvatel České republiky.

Proč 20 místo: Letos získal svého v pořadí již 36. Zlatého slavíka, absolvoval velmi úspěšnou šňůru koncertů s Evou Urbanovou, zúčastnil se i charitativního koncertu Blesku Magická noc. Angažuje se i v dalších charitativních akcích a přes svůj věk plánuje i řadu nových projektů.

 

23. Iva Milerová (39)

Ředitelka vydavatelství Supraphon

Loňské umístění: 34

Kdo je to: Začínala ve vydvatelství BMG Ariola, později přešla do Warner Music, kde vystoupala na profesním žebříčku až na post ředitelky. Loni se přešla na šéfovskou funkci do Supraphonu.

Proč 23. místo: Vydavatelství je zaměřeno především na českou pop klasiku, není proto tolik ohroženo pirátským stahováním. Vydává největší hvězdy českého hudebního nebe, slavíky Karla Gotta i Lucii Bílou, ale také Cimrmany.

 

 

 

 

24.

Zbyněk Knobloch (51)

Ředitel pobočky Sony music

Loňské umístění: 31

Kdo je to: Šestým rokem je v čele hudebního vydavatelství Sony music. Začínal v Ekonomickém ústavu Akademie věd, po revoluci stál i u zrodu Bontonu.

Proč 24. místo: Udržel se ve světě pirátských nahávek a stále ovládá část trhu s prodejem desek. Ve své stáji má mimo jiné Martu Jandovou, Michala Davida, ale i nováčky z talentových soutěží jako jsou Martin Chodúr či Miro Šmajda.

 

25. Jiří Pomeje (45)

Herec, manažer, producent

Loňské umístění: 0

Kdo je to: Herec, který bohužel vstoupil i do producentských vod. Jako producent se podílel na filmu Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí i Andělská tvář. Poslední film mu zlomil vaz a dodnes se nemůže vzpamatovat z dluhů. Roku 2008 oženil s Ivetou Bartošovou a stal se jejím manažerem.

Proč 25. místo: Pro Ivetu Bartošovou sehnal mnoho zajímavých vystoupení, Iveta jím naordinované tempo ale nevydržela, nejdříve s ním skončila jako s manažerem a pak se s ním i rozvedla. Pomeje přesto nehodil flintu do žita a dostal příležitost jako manažer vánočního koncertu Michala Davida v Lucerně.

 

 

26.Tomáš Filip (46)

Generální ředitel Universal Music

Loňské umístění: 25

Kdo je to: Bratr zpěvačky Lenky Filipové, stojí už přes deset let v popředí Universalu.

Proč 26. místo: Universal music patří mezi nejsilnější vydavatelství na českém trhu. Spojil se s mobilními operátory s nabídkou možnosti stahování oblíbených písniček do mobilu. Kromě toho spolupracuje s komerčními firmami v reklamních kampaních.

 

27. Jiří Adamec (62)

Režisér

Loňské umístění: 40

Kdo je to: Vystudoval DAMU, poté FAMU a patří k nejznámějším českým režisérům. Proslavil se seriálem Sanitka, po revoluci Pojišťovnou štěstí a byl i dvorním režisérem TV Nova. Po neshodách s vedením stanice odešel na konkurenčí Primu.

Proč 27. místo: Po hádce s Novou a nezdaru se soutěží Miss ČR, ve které se po boku Taťány Kuchařové aganžoval, se zdálo, že Adamec v showbyznysu skončil. Letos se ale vrátil díky TV Prima zpátky do sedla, je hlavním režisérem nového seriálu Cesty domů, jehož každý díl sleduje téměř milion diváků.

 

 

28. Martin Kratochvíl (64)

Ředitel Bontonu

Loňské umístění: 27

Kdo je to: Podnikatel, spisovatel, kameraman a režisér. Vystudoval filosofii a psychologii na UK, po revoluci založil vydavatelství Bonton. Z toho se stalo postupně rozsáhlé impérimum, zahrnující vydávání knih, produkci filmů i hudby.

Proč 28. místo: Pod Bonton spadá i Bontonfilm, který zastupuje hollywoodská studia 20th Century Fox, Paramount a Universal. Kromě toho vlastní Kratochvíl i soukromé nahávací studio Budíkov.

 

29. Petr Šiška (45)

Generální ředitel Petarda Production

Loňské umístění: 29

Kdo je to: Hudební producent, vystudoval Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity.

 

Od roku 1987 se živil jako profesionální hudebník,

byl moderátorem Nočního proudu Československého rozhlasu a jako redaktor a moderátor spolupracoval s televizemi Cable plus film, TV Premiéra a Česká televize. Je autorem řady písňových textů, objevitel Ewy Farne.

Proč 29. místo: I když Petarda Production nesídlí v Praze, má celostátní vliv. Organizuje řadu akcí, počínaje politickými konferencemi a konče koncerty hvězd jako Jarek Nohavica, Věra Špinarová apod.

 

30. Václav Klaus (69)

Prezident České republiky

Loňské umístění: 32

Kdo je to: Profesor a ekonom, který po revoluci zaližil pravicovou ODS. Stal se ministrem financí a předsedou vlády. Od roku 2003 je prezidentem České republiky.

Proč 29. místo: Současní prezidenti vyspělých zemí nejsou jen politiky, ale stále více zasahují svým vlivem a postavením i do oblasti showbyznysu (např. francouzský prezident Sarkozy, americký prezident Obama apod.). Showbyznys se u nás dělí na dvě skupiny – jedna Klause obdivuje a druhá, mu nemůže přijít na jméno.