Miroslav Plzák měl dvě děti. Zatímco dcera z prvního manželství se potatila a stala se lékařkou, syn z druhého měl k otcovu povolání odpor. Podle rodinného známého Mirku Plzákovi mladšímu vadila i velká popularita jeho otce. „Byl to velký samotář, špatně snášel i to, když k nim domů chodili další známí lidé. A že takových kamarádů Miroslav Plzák měl,“ zavzpomínal rodinný známý. O tom, jak se vlastně Plzákův syn zabil, se u Plzáků nemluvilo.

Dodnes se neví, proč syn spáchal sebevraždu

Podle informací Blesku sice napsal hned dva dopisy na rozloučenou, jejich obsah si ale známý psychiatr nechal pro sebe. Jeho rozhodnutí respektovala celá rodina, i když právě sdílení bolesti by mohlo všem psychicky pomoci. „Dělal, jako by se to nikdy nestalo, snažil se tu tragédii vytěsnit z paměti. Zapomenout ale nemohl,“ uzavřel přítel rodiny.

Miroslav Plzák ani jeho žena Ema (61) o sebevraždě syna na veřejnosti nikdy nemluvili. Nesvěřili se ani svým nejbližším přátelům. Byla to hluboko zasunutá třináctá komnata, kterou neotevírali před nikým. Bolest si nesli sami v sobě. Byla o to větší, že další děti spolu neměli.

Fotogalerie
5 fotografií

„To téma bylo tabu. Jako by se nikdy nic zlého nestalo,“ svěřil Blesku jeden z lékařů, který se pohyboval v blízkosti rodiny zesnulého psychiatra. Podle něj Plzákův syn špatně snášel otcovy slavné přátele, kteří chodili k nim domů. Byl to spíš introvert, nepotrpěl si na společnost, nerad říkal před lidmi, co si myslí. Prý mu vadilo i to, že je otec sexuolog, protože si z něj kvůli tomu spolužáci utahovali.

„Myslím, že se tehdy před osmnácti lety povídalo, že Mirek skočil do světlíku, ale přísahat na to nemohu, opravdu se o tom nesmělo mluvit. Mirek měl ještě dceru Renatu s první manželkou Eliškou, dcerou továrníka. Ta se potatila, vystudovala medicínu a měli spolu až do konce života pěkný vztah. Ten měl Mirek ostatně dlouhou dobu i s druhou rodinou své rozvedené ženy,“ prozradil ještě zdroj. S manželovou dcerou Renatou měla výborný vztah i jeho druhá žena.