Na obecném příkladu v České správě sociálního zabezpečení uvedli, že částka je odpovídající. Protože se ale do celé záležitosti vložil nejen Zachův právník, ale i Blesk, úředníci se urychleně ponořili do archivů.

Zach udělal chybu

Ukázalo se, že došlo k chybě, protože v úřadu neměli dostatečné podklady, zejména pak potvrzení, že Martin Zach studoval vysokou školu.

„Při sepisování žádosti žadatel přislíbil, že chybějící doklady o době studia doloží dodatečně. ČSSZ však obdržela doklady o době studia jen na střední škole, nikoli doklady o době studia na vysoké škole, prokázáno bylo pouze přerušení studia,“ uvedla Jana Buraňová z odboru komunikace.

Proto Martinu Zachovi přisoudili jen minimální garantovaný důchod. Když se ale ozval Blesk a současně i Zachův právník, úřad projevil aktivitu, která není běžná.

Fotogalerie
4 fotografie

Vše dobře dopadne

Sám zažádal vysokou školu, kde Martin Zach studoval, aby zaslali potvrzení o studiu. „Na základě potvrzení byla započítána doba studia a byl proveden přepočet důchodu.

V nejbližší době odešleme nové rozhodnutí a současně doplatek rozdílu invalidního důchodu,“ upřesnila Buraňová s tím, že bude Zach mile překvapen. Podle informací Blesku by to mělo být v průběhu dvou týdnů a má jít o částku, kterou už vyčíslil Zachův právník. „Já říkal, že je to blbost, že mám dostávat víc,“ dodal Martin Zach.