Český tvůrce se předání ocenění ze zdravotních důvodů osobně nezúčastnil a cenu místo něj převzala producentka filmů o Krtečkovi Zdenka Deitchová. Miler světoznámou postavičku Krtečka vytvořil v padesátých letech a do roku 2002 vzniklo na šedesát příběhů roztomilého hmyzožravce.

„Walt Disney použil pro své kreslené filmové příběhy téměř všechna zvířátka, jen jedno ne. To jsem si vybral já,“ prohlásil kdysi kreslíř. Jeho figurka pak začala být napodobována a komerčně využívána v řadě asijských zemích, autorská práva na ni proto musela být prosazována i právní cestou.

Je autorem mnoha pohádek

Miler začínal ve zlínských filmových ateliérech, od roku 1945 pracoval v barrandovském studiu Bratři v triku pod vedením Jiřího Trnky. Nejvíce ho sice proslavil seriál o Krtkovi, vytvořil ale i další animované filmy na pokračování, jejich hrdiny byli Cvrček či Štěňátko.

Je autorem řady dalších kreslených snímků pro děti i dospělé a ilustroval několik pohádkových knih. Na Milerův námět a ilustrace textově příběh o Krtečkovi zpracoval spisovatel Eduard Petiška.

Jak Miler ke Krtkovi přišel?

Úplně první díl Krtečka vytvořil Zdeněk Miler v roce 1957. Jmenoval se Jak Krtek ke kalhotkám přišel a objevily se v něm i další postavičky jako žába, ježek a čáp.

Postupně pak přibývaly další a další díly, například Krtek a autíčko (1963), Krtek a raketa (1965), Krtek a sněhulák (1997) apod. Po velkém úspěchu animovaných filmů a večerníčků po celém světě vznikla řada dětských knih, audio CD a videokazet s námětem Krtka.