"Nárok na plný invalidní důchod mi byl uznán loni 10. prosince, pak má úřad devadesát dní na vyčíslení výše důchodu, což znamená, že mi nejpozději od 10. března měly začít chodit peníze, ale doposud jsem nic nedostal. Kdyby mě rodiče finančně nepodporovali, nevím, jak bych se uživil," svěřil se Blesk.cz ochrnutý Muž roku 2009 Martin Zach.

Stát mu dluh zaplatí. Ale kdy?

Žádost o invalidní důchod se může podat až tři měsíce od vzniklého úrazu, což Martin udělal na okresním sociálním úřadě v Trutnově. Žádost pak byla společně s jeho lékařskou zprávou poslána na Pražskou správu sociálního zabezpečení, kde mu posudková komise "přiklepla" invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně.

"Sociální zpráva mi dlužnou částku vyplatí zpětně, ale kdy už mi něco pošlou, netuším. Rozhodně nejsem jediný, kdo od státu, i když na ně má nárok, nedostává peníze. Naopak z pobytů v rehabilitačních centrech vím, že takových lidí je strašně moc, a touhle cestou bych na to chtěl upozornit," tvrdí Zach.

"Snažíme se všem, v rámci možností vyjít, co nejrychleji vstříc," obhajuje několikaměsíční skluz mluvčí ČSSZ Kamil Vařeka.

Sbírka na invalidní vozík

Zach nemá jenom problém s financemi, ale i se zdravotními pomůckami, které nezbytně potřebuje.

Invalidní vozík, na kterém se nyní pohybuje, mu zapůjčil rehabilitační ústav v Kladrubech a musí ho vrátit. Na nový, který si nedávno objednal, potřebuje sehnat 100 tisíc korun!

"Objednal jsem si nový vozík, který stojí 128 tisíc, ale zdravotní pojišťovna mi přispěje jen částkou 24 tisíc korun," říká mladík, jež je od horní poloviny těla ochrnutý.

O víkendovém soustředění finalistů Muže roku 2010 v Lázních Bělohrad módní přehlídka, během které mezi hosty proběhla sbírka na rehabilitaci Martina. "Vybralo se patnáct tisíc korun, které použiji na nový vozík. Všem moc děkuji," usmívá se úřadující Muž roku, který již 21. srpna v náchodském divadle předá pomyslný trůn svému nástupci.

Fotogalerie
8 fotografií