Hlavním cílem celého nápadu bylo oživit Gottovy obrazy a předvést je i v jiném světle než jen na plátně. Suma, kterou byste za šaty zaplatili, je pohádková. Módní návrhářka, která je ušila, ale o ní nechce mluvit. „Vzhledem k tomu, že šaty jsou majetkem pana Gotta, tak konečnou cenu neznám. Já mohu vyčíslit pouze materiál a svoji práci,“ řekla Řádková.

Jenže když měl Mistr v New Yorku svou výstavu obrazů a šatů s jejich motivy, zájem o modely byl obrovský. Za jeden se dokonce nabízela záloha kolem 3000 dolarů (asi 100 tisíc korun)!

Fotogalerie
4 fotografie

A Mistr? Neprodal je. Stejné barvy jako na dílech Šaty jsou šité z hedvábí a jejich tvorba nebyla příliš požadavek, aby byly zachovány stejné barvy, jaké jsou i na jeho obrazech. Bylo proto důležité vybrat takový materiál, aby se barevnost tiskem nezměnila. Celkový výsledek je okouzlující. Každý ze šesti modelů je originál a nikde jinde jej nenajdete.

Slavík byl nadšen

Se samotným Mistrem se Iveta osobně potkala a přišel se podívat i na přehlídku. „Pan Karel Gott měl radost, že jeho díla ožila a že šaty doprovází výstavu jeho obrazů, která putuje po celé republice,“ prozradila Řádková a dodala, že šaty byly k vidění i v New Yorku v proslulé Town Hall na Manhattanu. O tom, jestli se nakonec róby budou prodávat nebo ne, rozhodne Gott. Zatím jsou jen součástí výstavy, která se v září ze Slovenska přesune na Moravu.