„Šlo o rozpočet pořadu. Navíc vím, kolik získala televize za reklamu před Uvolněte se a po něm. Každý týden si díky nám přišla na 6 až 7 milionů,“ tvrdil v úterý Kraus.

Vydělal televizi miliardu?

Za pět let, co byl pořad na obrazovce, tak Kraus podle svých slov pomohl ČT vydělat na reklamách okolo miliardy. „Náš pořad byl určitě z nabídky ČT nejefektivnější. A navíc měl ještě sponzory,“ chválí se Kraus. „Je vidět, jak destruktivní jsou koncese, když je televize vedena amorálním a nekvalifikovaným managementem včetně z poloviny negramotné Rady pro rozhlasové a televizní vysílání,“ dodal útočně.

Právě peníze jsou zdrojem největších tahanic mezi televizí a moderátorem. Kraus prý chtěl ve smlouvě na druhé pololetí navýšit honorář z původních 350 tisíc na 400 tisíc. Peníze se dělily mezi moderátora, tvůrce scény a dramaturga, Krausův syn David byl honorován zvlášť.

Rozpory nastaly, když moderátor chtěl, aby televize investovala do nové scény jeho pořadu. Obchodní ředitel ČT Robert Kvapil mu prý loni v listopadu slíbil, že dá od letošní sezony vše do pořádku. „Ze slibu nezbylo nic. Šlo jen o fintu, jak předstírat, že se něco řeší,“ tvrdí Kraus. „Obnova kulis Uvolněte se, prosím byla naplánována na podzimní sérii,“ řekl Blesku mluvčí ČT Ladislav Šticha. Už k ní určitě nedojde…